Poslušamo posnetek spletnega koncerta cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana, ki je bil sredi februarja v Viteški dvorani Križank.

Hitrosti za marimbo Josepha Clyda Schwantnerja in Sejournejev Snežni plaz

Poslušamo posnetek spletnega koncerta cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana, ki je bil sredi februarja v Viteški dvorani Križank.

Mia Kristan se je s tolkali prvič srečala na glasbeni šoli v Tolminu, po končani nižji stopnji pa je glasbeno pot nadaljevala s šolanjem na umetniškem programu Gimnazije Koper - glasbena smer pod mentorstvom Mitje Tavčarja. S samostojnimi nastopi se je predstavila doma, v Kopru in Postojni, poleg tega, da nastopa pred občinstvom, pa ji ni tuje niti izvajanje glasbe pred mikrofonom, tako je svoj koncertni program tudi studijsko posnela in v pripravi je njena prva zgoščenka.
Med šolanjem se je udeležila številnih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj, povejmo samo, da je leta 2020 na državnem tekmovanju Temsig prejela prvo nagrado in zlato plaketo, leta 2017 pa na istem tekmovanju poleg zlate plakete še tretjo nagrado. Leta 2019 se je udeležila mednarodnega tekmovanja v italijanski Palmanovi in prejela absolutno prvo nagrado.

Za začetek oddaje bomo v njeni izvedbi slišali skladbo Velocities - Hitrosti, ki jo je leta 1990 napisal ameriški skladatelj Joseph Clyde Schwantner po naročilu tolkalca Leigha Howarda Stevensa, sledilo pa bo delo Avalanche - Snežni plaz za tolkala in klavir francoskega skladatelja Emmanuela Sejourneja, ki že več kot 35 let deluje kot profesor tolkal na Konservatoriju v Strasbourgu in je kot skladatelj specializiran za melodična tolkala.

Vesna Volk