Plesna umetnost kljub vsem omejitvam vztraja in živi naprej, pa tudi če zunaj plesnih dvoran

Ne bodite presenečeni, če boste danes na sprehodu po mestu opazili koga, ki pleše. Na današnji dan namreč po vsem svetu zaznamujemo mednarodni dan plesa. Tako kot številne druge umetniške zvrsti sta tudi ples v preteklem letu močno zaznamovala epidemija covida-19 in zaprtje plesnih dvoran. Številni plesni učitelji so se zatekli k poučevanju na daljavo, kar pa je glede na naravo te umetnosti kar velik izziv. Več Ana Rozman.

»Ples je skrita govorica duše,« je o plesu dejala znamenita ameriška plesalka in koreografinja Martha Graham. Kaj pa se zgodi, ko epidemija prepreči, da bi se prek plesa izražali, se med plesom dotikali in negovali skupinsko plesno ustvarjalnost? Kot je v letošnji mednarodni plesni poslanici povedal nemški baletnik Friedmann Vogel, je treba vztrajati in počakati, da hudi časi minejo.

Slovensko poslanico ob mednarodnem dnevu plesa je prispevala baletna solistka v ljubljanskem baletu Nina Noč. V njej je poudarila, da je ples lahko tudi terapija ter da naj človek izpleše vsa svoja čustva, tako pozitivna kot negativna.

Plesna umetnost kljub vsem omejitvam vztraja in živi naprej, pa tudi če zunaj plesnih dvoran. Tudi sami si na mednarodni dan plesa privoščite kak odmerek takšne telesne sprostitve!

Ana Rozman