Literarni večer

Ciril Kosmač: Prebujenje

"Pomladni veter je prišel v Evropo. Prišel iz naše dežele, iz naše domovine – in zbudil je ljudi za novo pomlad." (Interpretira Rok Matek.)

literarni-vecer-980x551
foto: Literarni večer

Cirila Kosmača poznamo po novelah in povestih, kot so Pot v Tolmin, Tantadruj, Balada o trobenti in oblaku, Tistega lepega dne, Očka Orel, Sreča ali po romanu Pomladni dan. Lani pa so pri eni od slovenskih založb izšle njegove manj znane zgodbe in povesti. Za oddajo smo v skladu s prazničnim dnem upora proti okupatorju izbrali dve, v katerih Kosmač pripoveduje o svojem doživljanju pred- in medvojnega vrenja. V zgodbi Osnutek za daljšo zgodbo (1951) ga ujamemo oktobra leta 1939 v Parizu, kjer sreča znanko iz svoje domače doline, v zgodbi Prebujenje (1945) pa v Marseillu teden dni pred začetkom vojne v Jugoslaviji. Zgodbi sta lani izšli v knjigi manj znanih Kosmačevih del Lovim pomladni veter. Oddajo je ob pomoči spremne besede Andraža Gombača iz omenjene knjige pripravil Matej Juh.
Oblikovali so jo dramski igralec Rok Matek, napovedovalka Mateja Perpar, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Jon Čergan, asistentka režije Renata Vidič in režiser Alen Jelen.