Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

današnjega dne

V naslednjih minutah predstavljamo nekaj glasbenih vsebin, ki jim lahko danes prisluhnete na programu Ars. Cikel oddaj Skladatelj tedna ta teden posvečamo Franzu Schubertu. Danes bomo predstavili, kako je jeseni leta 1822 začel pisati skladbo, ki bolj kot katero koli delo iz tega obdobja prikazuje njegovo dozorelo osebnost in izpopolnjen kompozicijski slog, Simfonijo št. 8 v h-molu, »Nedokončano«. Simfonija ima dva stavka, obstajajo pa tudi skice tretjega, Menueta. Zakaj simfonije ni dokončal, še vedno ostaja skrivnost.

Ob 11.05 se začenja nov cikel oddaj projekta B Air, ki jih pripravlja in vodi primarij dr. Igor M. Ravnik, specialist pediatrije. Tokrat se bo o otrokovem vstopu v svet zvoka in glasbe pogovarjal s psihologinjo in psihoterapevtko dr. Katarino Kompan Erzár.

Oddaja Arsove spominčice bo ob 12.05 v znamenju glasbe čeških skladateljev, na sporedu bo cikel Moravskih ljudskih pesmi Bohuslava Martinůja in Simfonija št. 9 v e-molu, Iz novega sveta, Antonina Dvořáka.

V oddaji Po belih in črnih tipkah ob 15h vas vabimo, da prisluhnete glasbi Henrija Herza in Xaverja Scharwenke. Na dela obeh skladateljev na koncertnih odrih ne naletimo pogosto, je pa zato sodobno diskografsko založništvo poskrbelo, da se lahko seznanimo z glasbo obeh. Tako Hertz kot Scharwenka sta bila za življenja slavna koncertna pianista in pedagoga. Glasbo Herza bodo poustvarili pianista Philip Martin, Howard Shelley in Tasmanski simfonični orkester, Sonato za klavir št. 2 v Es-duru Xaverja Scharwenke pa turška pianistka Seta Tanyel.

V oddaji Banchetto musicale ob 17.30 bomo predvajali posnetek koncerta lanskoletnega festivala Seviqc Brežice, na katerem je nastopil hrvaški ansambel Projekt Lazarus. Na program z naslovom Lux musicae Croaticae je uvrstil madrigale Tomasa Cecchinija in motete Ivana Lukačića, Cecchinijevega naslednika v splitski stolnici. Dodal je še duhovne koncerte njunega reškega sodobnika, Vinka Jelića. Ansambel se posveča oživljanju glasbe hrvaških renesančnih in baročnih ustvarjalcev, temu pa prilagaja tudi svojo zasedbo.

V oddaji Za en bokal muzike bomo ob 19.30 slišali ljudske pesmi z vojno tematiko, ki izvirajo iz različnih obdobij, bolj ali manj povezanih z našo preteklostjo.

Iz studia 26 Radia Slovenija bosta lahko ob 20h poslušali 17. koncert v Komornem studiu. Nastopil bo kvintet solistov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Njihov koncert bo v znamenju francoske komorne glasbe 20. stoletja in del za harfo v komornih zasedbah s flavto in z godali: violino, violo in violončelom. Nastopili bodo ugledni komorni glasbeniki, ki so solisti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: flavtistka Irena Rovtar, violinistka in koncertna mojstrica Kana Matsui, violistka Gea Pantner, prvi violončelist Igor Mitrović in harfistka Sofia Ristić. Posvetili se bodo izvedbam treh komornih del iz bogate francoske glasbene zakladnice – v Komornem studiu bodo prvič predstavili: Sonato za flavto, violo in harfo Clauda Debussyja iz leta 1915, Trio za violino, violončelo in harfo, ki ga je Jacques Ibert dokončal leta 1944, in Pet sonat Domenica Scarlattija v priredbi Jeana Françaixa za flavto, violino, violo, violončelo in harfo iz leta 1971. V prenosu koncerta bo na sporedu tudi pogovor urednice prenosa Tjaše Krajnc s snovalko koncerta, harfistko Sofio Ristić.

Glasbeni program ob 23h zaokrožuje oddaja Glasba 20. stoletja, ki jo tokrat namenjamo ameriški glasbeni ustvarjalnosti. V Združenih državah Amerike je umetniška glasba v 20. stoletju prehodila svojo pot dosti bolj umirjeno kot na stari celini, ki so jo ves čas pretresale revolucionarne spremembe na vseh umetniških področjih. Nezavezanost zgodovinskemu napredku in estetskim tokovom preteklih obdobij je ameriškim skladateljem omogočala, da so bili pri komponiranju slogovno neobremenjeni in svobodnejši. V kratkem pregledu bomo poslušali glasbo Henryja Cowella, Louja Harrisona, Mortona Feldmana in Miltona Babbitta.

Anamarija Štukelj Cusma