Aktualno

Druženje s knjigami, besedami in glasbo

Letošnjo bralno spodbudo ob 2. aprilu so naslovili Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov

kids-470094_960_720
Druženje s knjigami, besedami in glasbo
foto: Pixabay

Pred dnevi je švedski svet za umetnost razglasil letošnjega nagrajenca spominske nagrade Astrid Lindgren. Namenili so jo francoskemu pisatelju Jean – Claudu Mourlevatu, ki v svojih knjigah velikokrat obnavlja pravljične motive in posodablja epske vsebine o večnih temah sveta in človeka. Žal nobena izmed njegovih knjig ni prevedena v slovenski jezik. Če v njegovem pisanju lahko zasledimo nekaj duha uporne Pike Nogavičke in avtorice dogodivščin te odraščajoče deklice, ki nasprotuje družbenim konvencijam - pisateljice Astrid Lindgren, pa je izvirna Christianom Andersenom, ki je ljudsko dediščino uporabil, predelal in prilagodil času ter jo vsebinsko in oblikovno odtegnil od dotedanje pripovedne tradicije. Rodil se je 2. aprila 1805, na dan njegovega rojstva pa vsako leto praznujemo tudi mednarodni dan knjig za otroke in mladino, zato nekaj več z dr. Tino Bilban, raziskovalko, pisateljico, literarno kritičarko in predsednico slovenske sekcije IBBY (Mednarodne zveze za mladinsko književnost), ki se zaveda kako pomembno je promovirati kakovostno literaturo, sploh v času pandemije, ko je teže dostopati do knjižničnih gradiv.
Sicer je letošnja poslanica, ki jo v obliki pesmi svet pošilja ameriška pesnica Margarita Engle zapisana v verzih, v njej pa se besede družijo z glasbo: "Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi/postanejo glasba prihodnosti,/mir, prijateljstvo, radost:/melodija,/ki upa." Plakat k tem besedam je dodal ilustrator Roger Mello.
Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije, društva, ki letos praznuje 60 let, pa med mlade bralce prihaja z besedami: "Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta!"
Letošnja akcija spodbujanja branja pa je posvečena Kristini Brenkovi, legendarni urednici, pisateljici in prevajalki, ki je postavila temelje za razvoj slovenske književnosti za otroke.