Dokumentarnega fotografa so nagradili za serijo fotografij, ki prikazuje regijo Ladakh na severu Indije, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov

Nagrajenec prestižnega in na svetu največjega fotografskega natečaja World Press Photo je tudi slovenski dokumentarni fotograf Ciril Jazbec. V Kategoriji Okolje je za serijo fotografij, posnetih v Severni Indiji, prejel drugo nagrado. Prebil se je skozi konkurenco svetovno priznanih fotoreporterjev in več kot 70 tisoč fotografij. Tako je postal četrti nagrajeni Slovenec v zgodovini tega natečaja, ki poteka vse od leta 1955 dalje.
Fotografije, objavljene lani v reviji National Geographic, so nastale v regiji Ladakh na severu Indije, znani tudi kot Mali Tibet, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov. Tamkajšnji kmetje zato gradijo ogromne ledene stožce, da se lahko tako poleti oskrbujejo z vodo. Te ledene stupe služijo kot vodni stolpi, v katerih je shranjena zimska talina, ki jo uporabijo za spomladansko sajenje. V vasici Gja na severu Indije v eni izmed teh stup deluje celo kavarna, so zapisali pri STA.

Žiga Bratoš