Banchetto musicale

Festival SEVIQC Brežice 2020

Ansambel Guerra amorosa in glasba za bariton

about-img
foto: https://www.guerraamorosa.com/#video

Gospe in gospodje, dobrodošli ob spremljanju koncertov Festivala SEVIQC Brežice 2020.
V vrsti posnetkov, ki jih bomo predvajali pet tednov zapored, se bodo zvrstili nastopajoči na koncertih lanske festivalske ponudbe:
italijanski Trio Guerra amorosa,
avstrijski ansambel Rosarum flores,
italijanski Trio Beethoboen,
naša Nova schola Labacensis
in hrvaški Projekt Lazarus.

Ansambli so se s posebno pozornostjo dotaknili lanske 250. obletnice Beethovnovega rojstva in najpomembnejših baročnih ustvarjalcev na Hrvaškem, dva ansambla pa sta svoj program oblikovala po antičnih zgodbah s fresk Frančiška Karla Remba, ki krasijo osrednji festivalski prostor – Viteško dvorano gradu Brežice oziroma Posavskega muzeja. To sta bila posebna koncerta, resnično vredna vseslovenske in tudi svetovne pozornosti.
Festivalsko dogajanje pa je odprla zanimivost, ki jo lahko izjemno redko doživimo na koncertnih odrih: glasbilo bariton iz družine godal. Trio Guerra amorosa mu je posvétil koncert 8. avgusta lani – mi pa mu bomo nocojšnjo oddajo.

V godalnem triu – domnevamo, da njegovo ime Guerra amorosa izvira iz Händlove kantate »Boj ljubezenskih strasti« – igrajo
Raffaele Tiseo na violo d'amore,
Gianni La Marca na bariton
in Marco Ottone na violo da gamba.
Ansambel so ustanovili z željo avtentično uzvočiti glasbo druge polovice 18. stoletja, ki se je razlegala ob koncu baroka, v galantnem slogu in na začetku klasicizma. Zvočna barva skupine glasbil viole d'amore, baritona in viole da gamba se jim zdi edinstvena za ta namen.
In marsikaj so o glasbilu tudi povedali v koncertnem predtaktu s Klemenom Ramovšem, direktorjem Festivala SEVIQC Brežice.