“Ravnanje ministrstva za kulturo pri vodenju postopkov za dodelitev statusa samozaposlenih v kulturi in pravice do plačila prispevkov za socialno varnost kaže na kršitev načela ekonomičnosti postopka, načela varstva pravic stranke v postopku in načela dobrega upravljanja,” je v mnenju o postopkih ministrstva glede samozaposlenih v kulturi zapisal Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Kaj pomenijo ugotovljene kršitve pri postopkih za dodeljevanje statusa samozaposlenih?

Ugotovljene kršitve pri postopkih za dodeljevanje statusa samozaposlenih. Minister Simoniti odgovarja, da bo postopkovne nepravilnosti predstavil med interpelacijo.

“Ravnanje ministrstva za kulturo pri vodenju postopkov za dodelitev statusa samozaposlenih v kulturi in pravice do plačila prispevkov za socialno varnost kaže na kršitev načela ekonomičnosti postopka, načela varstva pravic stranke v postopku in načela dobrega upravljanja,” je v mnenju o postopkih ministrstva glede samozaposlenih v kulturi zapisal varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da je minister Vasko Simoniti po nastopu ugotovil vrsto pomanjkljivosti, saj je v podpis dobival predloge za priznanje plačila prispevkov za socialno zavarovanje brez zadostnih, včasih pa celo brez kakršnih koli utemeljitev, zato je takšne vloge poslal nazaj v obravnavo. Hkrati je odkril vrsto drugih postopkovnih nepravilnosti, ki jih namerava podrobno predstaviti na interpelaciji.

Blaž Mazi