Razstava v Vžigalici tematizira praznino v javnem prostoru

Praznina je postala del vsakdanjika. Prazne izložbe gostinskih lokalov, frizerskih salonov in trgovinskih obratov kričé napovedujejo krize, ki nas čakajo. Od danes naprej je v Galeriji Vžigalica v Ljubljani na ogled razstava fotografa Boruta Krajnca Prehajanje. Razstavljeni projekt tematizira praznino v javnem prostoru, na eni strani kot kolateralen učinek boja zoper pandemijo, na drugi pa kot metaforo za posledice, ki se nam neizogibno bližajo.  

Tako kot so v Vžigalici prejšnjo razstavo prilagodili sedanjim razmeram in jo delno namestili v izložbena okna galerije, so tudi tokrat nekaj fotografij razstavili tako, da so dan in noč na ogled z ulice, v notranjosti pa se vrti projekcija preostalih fotografij. S to odločitvijo so zagotovili, da bi njihova razstava, če bi se kulturne ustanove znova zaprle, pravzaprav ostala odprta. Hkrati pa gre za pretanjen kuratorski komentar o temi razstavnega projekta, pojasni Jani Pirnat.

Prehajanje je v svojem bistvu gverilska umetniška akcija, kjer Borut Krajnc nasloni širokokotni objektiv na steklo izložbe in pritisne sprožilec. In to počne znova in znova, in z vsako novo fotografijo je njegovo sporočilo še močnejše. Na fotografiji vidimo notranjost obrata, ki je po sili razmer zaprt, na robovih pa lahko zaznamo odseve prav tako izpraznjene ulice.

Fotografije odsevajo hkratni občutji – na prvi pogled je popolna fizična odsotnost človeka skorajda pomirjajoča. A dlje, ko sedimo pred projekcijo, ki v neskončni zanki niza eno prazno izložbo za drugo, eno podobo izpraznjenega mesta za drugo, bolj se pomirjajoča občutja zamenjujejo z občutji neugodja in apokaliptičnega strahu. Si sploh upamo zamisliti krizo, ki bo prišla za sedanjo?

Matic Ferlan