Glasbeni portret

Violinistka Lana Trotovšek, nagrajenka Prešernovega sklada 2021

Nagrado Prešernovega sklada je prejela za poustvarjalne dosežke zadnjih treh let.

Lana Trotovšek
Lana Trotovšek
foto: https://www.lanaviolin.com

Lana Trotovšek spada v mlajšo generacijo slovenskih vrhunskih poustvarjalcev. Že vrsto let živi in uspešno dela v Londonu in drugod v Veliki Britaniji, po Evropi ter širše po svetu. Iz violine je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorju Volodji Balžalorskem. Študij je nadaljevala pri profesorju Ruggieru Ricciju v Salzburgu, na glasbenem kolidžu Trinity in Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu. V duu s klavirjem in v klavirskem triu ter drugih zasedbah nastopa v uglednih koncertnih dvoranah v Združenem kraljestvu. Njene komorne in solistične koncerte občinstvo sprejema z navdušenjem tudi v dunajski Koncertni hiši, v dvorani Concertgebouw v Amsterdamu in drugod po Evropi, na Kitajskem in v ZDA.

Kot solistka je koncertirala z uglednimi evropskimi orkestri in s priznanimi komornimi glasbeniki. Solistične interpretacije Lane Trotovšek odlikujejo izrazito polno oblikovani violinski ton ter občuteno in pretanjeno glaseno niansiranje. Njene izvedbe temeljijo na razumevanju in izvrstnem poznavanju violinskih tehnik in različnih slogovnih obdobij, jasno pa so izražene tudi z individualnim in sugestivnim glasbenim pripovedovanjem.

Lana Trotovšek je v okviru 68. Festivala Ljubljana s pianistko Mario Canyigueral, avgusta 2020 v treh zaporednih večerih, izvedla vse Beethovnove Sonate za violino in klavir, tehnično in izvedbeno izredno zahtevna komorna dela. Med njenimi ključnimi dosežki v zadnjih treh letih je še vrsta del, ki jih bomo predstavili v oddaji, in o katerih bo nagrajenka Lana Trotovšek tudi pripovedovala. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.