Žalostna komedija ali zabavna tragedija? Odvisno, kako pogledate, pravi izraelski režiser Yonatan Esterkin

Drevi bo na spletnih straneh Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica na ogled premierna uprizoritev črne komedije izraelskega avtorja Gura Korena Pet kil sladkorja v režiji prav tako izraelskega režiserja Yonatana Esterkina. Gre za koprodukcijsko predstavo z Mini teatrom Ljubljana in v sodelovanju z Judovskim kulturnim centrom Ljubljana.

Na vrhuncu druge svetovne vojne se junak komedije Simon Šlomo Koren znajde na razpotju – ali zgrabiti orožje in se boriti ter nenehno stati med življenjem in smrtjo, ali pa vzeti svojih pet kil sladkorja, oditi v Trst, prodati sladkor, se skriti in preživeti, ne da bi prelil svojo ali tujo kri. Odloči se za slednje. Komedija prinaša zgodbo, ki jo je avtor črpal iz vsakdanjega življenja in zgodovine svojih prednikov, predvsem svojega kultnega dedka.

Dramaturginja predstave je Nika Korenjak, scenografija je delo Aleksandra Blažice, kostumi Matica Hrovata. Igrajo Peter Harl, Matija Rupel, Saša Pavlin Stošić, Jure Kopušar in Nika Korenjak. Ogledate si jo lahko na spletni strani SNG Nova Gorica ob 20.uri.

Ingrid Kašca Bucik