Pogovor z dr. Marijo Sraka

Marec, prvi pomladni mesec, nekateri imenujejo mesec žensk. 8. marca ženske praznujejo mednarodni praznik žensk, 25. marca materinski dan. Po cerkvenem koledarju je na ta dan tudi praznik Marijinega oznanjenja. Zato v tokratni oddaji Sledi večnosti postavljamo v središče vlogo žensk v Katoliški cerkvi. Dobra poznavalka te teme je zagotovo dr. Marija Sraka, ki je svojo poklicno pot kot laikinja posvetila delu v Katoliški cerkvi. Desetletja je poučevala verouk, predavala staršem otrok, pisala skupaj z drugimi avtorji veroučne učbenike in delovala skoraj desetletje na Katehetskem uradu v Ljubljani. Danes kot upokojenka vodi duhovne vaje.

Dr. Marija Sraka, ko govori o vlogi žensk v Katoliški cerkvi, najprej poudari, da Jezus ni delal razlik med ženami in možmi. Te razlike so se vzpostavile skozi stoletja. Papež Frančišek pa v svojem pontifikatu v ospredje postavlja vlogo žene v Cerkvi, aktualizira zdajšnji odnos Cerkve do žensk v pogovoru dr. Sraka, in spomni na besede papeža Frančiška, ki je že na začetku svojega pontifikata poudaril, da Cerkev ne more biti brez žene, je nepogrešljiva za Cerkev, zato je treba poglobiti lik žene v Cerkvi. Naša sogovornica dr. Marija Sraka kritično ugotavlja, da vsi znotraj Cerkve niso še v polnosti sprejeli besed papeža.

»Včasih se celo pojmuje, kot da je samo po sebi samoumevno, da ženske delamo zastonj v Cerkvi, da delamo laiki zastonj. Ne gre le za denar, ampak tudi za priznanje našega dela, da nismo konkurenca duhovnikom, ampak smo njihov dopolnjujoči element."

Ljudje v Cerkvi, tako dr. Sraka, morajo biti odprti za nove izzive.

»Vsakdo, ki dela v Cerkvi, mora biti odprt za nove izzive, da ni ujet v en kliše, v eno podobo, če ga pa ni, pa vse propade.«

Nataša Lang