Radijska igra

Molk

Zgodba o ženski, ki nenadoma preneha govoriti

Zmago Jeraj, Brez naslova (Ograja)
Zmago Jeraj: Ograja, ok. 1973
foto: Damjan Švarc, © UGM

Zgodba o sodobni izobraženi ženski v neki državi Evropske unije, ki nenadoma preneha govoriti. Igro gre razumeti kot posameznikov psihološki problem, ali kot širšo kritiko družbe, ki ji ni več mar za posameznikovo ustvarjalno življenje.

Avtor Paul Plamper
Prevajalka iz angleščine Mateja Perpar
Režiserka Ana Krauthaker
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Glasbena opremljevalka Sara Železnik

Terezina mama Violeta Tomič
Terezin oče Igor Samobor
Uli, njen fant Uroš Fürst
Ženska Helena Peršuh
Moški Boris Kos
Dr. Dietz Vesna Jevnikar
Predstojnik Dario Varga
Zdravnik Marko Plantan
Olaf Brammbach Gregor Zorc
Heike Selzer Neda Rusjan Bric
Laura Koppke Saša Mihelčič
Hermann Laser Gaber Trseglav
Artur Matej Puc
Intimna sovražnica Vesna Pernarčič
Šaman Milan Štefe
Direktor Tomaž Gubenšek
Socialni delavec Primož Bezjak
Prvi otrok Lovro Žunić
Drugi otrok Filip Žunić
Lastnik restavracije Jernej Gašperin
Blagajničarka Saša Pavlin Stošić

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2012

 

 

Zmago Jeraj (1935 – 2015): Ograja, ok. 1973
Foto Damjan Švarc, © Umetnostna galerija Maribor
Slikar in fotograf Zmago Jeraj je na obeh področjih delovanja vidno zaznamoval slovensko likovno umetnost druge polovice 20. stoletja. V mariborskem Fotoklubu je bil ob Ivanu Dvoršaku in Janku Andreju Jelnikarju gonilna sila v uveljavljanju novih tendenc v fotografiji. Njegova fotografija Ograja je iz obdobja delovanja skupine Mariborski krog. Gre za eno najbolj ikoničnih fotografij slovenske fotografije. Fotograf je z redkobesednostjo in s subtilnimi gradacijami sivin ustvaril podobo, ki na nekoliko odmaknjen, a tudi poetičen način, govori o mejah in razdeljenosti. Podobne teme je v tem času umetnik zasledoval tudi v slikarstvu. (tekst: Andreja Borin)

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Umetnostne galerije Maribor.

Umetnostna galerija Maribor je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 7.000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti. V UGM lahko ob največjih imenih slovenske vizualne umetnosti zadnjih sto let sledite vplivnemu dogajanju na mednarodni umetniški sceni, prepoznavate mlade vzhajajoče zvezde sodobne umetnosti in raziskujete aktualne teme vizualne umetnosti. UGM s svojo zbirko ter programom, ki letno zajema okoli 20 raznolikih razstav − od retrospektivnih pregledov slovenskih avtorjev, do mednarodnih festivalov sodobne umetnosti ter arhitekturnih in oblikovalskih razstav − pomembno sooblikuje dogajanje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Razvejan izobraževalni program v galeriji povezuje različne generacije, narodnostne skupnosti ter izobraževalne institucije. UGM je prostor za vsakogar!