Glasba in sveto

Ob godu Lurške Matere Božje in sv. Valentina

Zdravje bolnikov je eden izmed vzklikov lavretanskih litanij, z zdravjem pa je povezano tudi ime sv. Valentina.

800px-Lourdeswiki
Lurška Mati Božja
foto: wikipedia.org

Sv. Valentin je svetnik, ki goduje na današnji dan; poznamo ga predvsem kot priprošnjika za srečno ljubezen in zavetnika zaljubljencev. K njemu pa se priporočajo tudi popotniki, čebelarji in bolniki, saj je tudi priprošnjik proti božjasti in kugi. Z zdravjem je povezano tudi njegovo ime: izvira iz latinske besede valentinus – ta se prek pridevnika valens (v rodilniku valentis) povezuje z latinskim valeo, kar pomeni biti zdrav, močan, krepak, tudi mogočen in vreden.
11. februarja pa je tudi svetovni dan bolnikov. Na ta dan se je leta 1858, štiri leta potem, ko je papež Pij IX. razglasil versko resnico o Marijinem Brezmadežnem spočetju, v skalni votlini blizu Lurda štirinajstletni deklici Bernardki prikazala Marija. 25. marca se ji je predstavila z besedami: »Jaz sem brezmadežno spočetje« in ji naročila, naj poskrbi, da ji na tistem mestu postavijo kapelo. To se je tudi zgodilo, ob studencu, ki je začel izvirati iz popolnoma suhih tal pod Bernadkinimi prsti, še več pa ob procesiji s sv. Rešnjim Telesom, pa so se začeli dogajati čudeži ozdravitve. In se dogajajo še vedno. Bolniki kot za časa Jezusovega življenja v Sveti deželi ob mimoidoči procesiji vzklikajo in prosijo: »Jezus, Sin Davidov, usmili se me!«

Ne preseneča zato, če je tudi Marija v lavretanskih litanijah poimenovana kot zdravje bolnikov. Mnogi skladatelji so ta vzklik posebej umetelno uglasbili.