Vivijana Rogina je odraščala v glasbeni družini, glasbeno pa se izobražuje od petega leta naprej. Najprej je bila učenka glasbene šole Velenje v razredu Danice Koren, potem se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bila njena mentorica Tatjana Špragar, letos pa končuje diplomski študij violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Vasiliju Meljnikovu.
Že od samega začetka je redno tekmovala in dosegala najvišja mogoča priznanja na domačih in mednarodnih tekmovanjih, nazadnje je prejela naziv absolutnega zmagovalca na tekmovanju Antonia Salierija v Legnanu leta 2018. Lani je dobila Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, februarja letos pa je prejela Bernekarjevo plaketo, ki jo podeljuje Mestna občina Slovenj Gradec za izjemne kulturne dosežke in udejstvovanja v kulturi na tem območju.
Prvi solistični recital je priredila pri svojih 13-ih in od takrat jih prireja vsako leto, uspešno je recimo nastopila tudi s profesorjem Vasilijem Meljnikovom in Mariem Perestegijem. Nastopala je že doma, pa tudi na Japonskem, v Italiji in po Franciji, vsako leto pa priredi tudi turnejo po Istri s svojim kvartetom 4string (ta je zrastel iz družinskega Tria Rogina, ki ga sestavljata še njena brata violinist in violončelist).
Udeležuje se dodatnih izobraževanj za mlade glasbenike pri priznanih profesorjih, kot so Christophe Poiget, Igor Ozim, Wonji Kim, Vesna Stankovič, Nanežda Tokarieva, Sihana Badivuku, Martyn Vink, Nahman Sluchin, pa tudi sama že deluje kot pedagoginja.
Danes jo bomo spoznali kot solistko z orkestrom, sicer pa je v tej vlogi nastopila že petkrat, in sicer z Godalnim orkestrom GŠ Velenje, Simfoničnim orkestrom Cantabile ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.
Igra na violino Katharine Abuhl iz Cremone, njen lok pa je izpod rok Vladimirja Radosavljevića.

V oddaji lahko prisluhnete pogovoru z glasbenico ter njeni interpretaciji Koncerta za violino in orkester v e-molu, op. 64 Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki ga je izvedla s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentko Catherine Larsen Maguire.

"Rada najdem trenutke, da pišem pesmi, prozo, ker tega ne morem držat v sebi, poleg tega pa skušam biti čim bolj široka in raznolika tudi v glasbi, ker se kot človek ne morem opredeliti preveč ozko."

Vivijana Rogina je odraščala je v glasbeni družini, glasbeno pa se izobražuje od petega leta. Najprej je bila učenka glasbene šole Velenje v razredu Danice Koren, nato se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bila njena mentorica Tatjana Špragar, letos pa zaključuje diplomski študij violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Vasiliju Meljnikovu.
Že od samega začetka je redno tekmovala in osvajala najvišja možna priznanja na domačih in mednarodnih tekmovanjih, nazadnje je prejela naziv absolutnega zmagovalca na tekmovanju Antonia Salierija v Legnanu leta 2018. Lani je osvojila Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, februarja letos pa je prejela Bernekarjevo plaketo, ki jo podeljuje Mestna občina Slovenj Gradec za izjemne kulturne dosežke in udejstvovanja v kulturi na tem območju.
Prvi solistični recital je priredila pri svojih 13-ih in od takrat jih prireja vsako leto, uspešno je recimo nastopila tudi s profesorjem Vasilijem Meljnikovem in Mariem Perestegijem. Nastopala je že doma, pa tudi na Japonskem, v Italiji in po Franciji, vsako leto pa priredi tudi turnejo po Istri s svojim kvartetom 4string (ta je zrasel iz družinskega Tria Rogina, ki ga sestavljata še njena brata violinist in violončelist).
Udeležuje se dodatnih izobraževanj za mlade glasbenike pri priznanih profesorjih kot so Christophe Poiget, Igor Ozim, Wonji Kim, Vesna Stankovič, Nanežda Tokarieva, Sihana Badivuku, Martyn Vink, Nahman Sluchin, pa tudi sama že deluje kot pedagoginja.
Danes jo bomo spoznali kot solistko z orkestrom, sicer pa je v tej vlogi nastopila že petkrat, in sicer z Godalnim orkestrom GŠ Velenje, Simfoničnim orkestrom Cantabile ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije.
Igra na violino Katharine Abuhl iz Cremone, njen lok pa je izpod rok Vladimirja Radosavljevića.

V oddaji lahko prisluhnete pogovoru z glasbenico ter njeni interpretaciji Koncerta za violino in orkester v e-molu, op.64 Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ki ga je izvedla s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije in dirigentko Catherine Larsen Maguire.

Vesna Volk