Zgodba Rdeče kapice ima dolgo zgodovino, sodi med ljudske pravljice, a večina jo pozna po predelavi bratov Grimm iz 18. stoletja. Gre za moralistično predelavo, ki svari, da se morajo deklice izogibati skušnjavi in se bati radovednosti. Sodobna bralka bi težko spregledala močne konzervativne vrednote, ki so prisotne v pravljici. S tokratno radijsko uprizoritvijo smo se želeli predvsem vprašati, kakšna in kdo bi lahko bila Rdeča kapica danes, kako bi postopala do zapeljivega volka in do odrešitelja lovca oz. ali sta volk in lovec danes sploh še mogoča. In kaj dobimo, če ni več prostora za njiju?

Premiera kratke zvočne groteske Brine Klampfer po motivih bratov Grimm

Rdeča kapica ima sicer dolgo zgodovino, sodi namreč med ljudske pravljice, a večina jo pozna po predelavi bratov Grimm iz 18. stoletja. Gre za moralko, ki svari, da se morajo deklice izogibati skušnjavi in se bati radovednosti. Danes te močne konservativne vrednote težko spregledamo, zato se tokratna radijska uprizoritev sprašuje predvsem kakšna in kdo bi lahko bila Rdeča kapica tukaj in zdaj in kako bi pristopila k zapeljivemu volku oziroma odrešitelju lovcu. Ali sta torej volk in lovec danes sploh še mogoča in kaj dobimo, če ni več prostora zanju.

Avtorica in režiserka Brina Klampfer
Tonski mojster Urban Gruden

Rdeča kapica, Mama, Lovec in Volk Urban Kuntarič

Igra je v študijskem letu 2018/2019 nastala pri izbirnih predmetih Radijska igra in Radijska režija v koprodukciji z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom režiserjev Aleša Jana in Klemna Markovčiča

Klemen Markovčič