Razstava Po sledeh Angela pozabe v Mali galeriji Cankarjevega doma

Fotograf Andrej Blatnik se je po samostojnih razstavah Knapovske marionete in Sečoveljske soline znova vrnil v Cankarjev dom – v tamkajšnji Mali galeriji so danes odprli njegovo razstavo Po sledeh Angela pozabe. Serijo črno-belih fotografij je navdihnil roman Maje Haderlap, postavljen v dolino Lepene na avstrijskem Koroškem.

Pesnica in pisateljica Maja Haderlap v romanu Angel pozabe pripoveduje o svojem otroštvu, zaznamovanem z babičinim pripovedovanjem o vojnem času. Življenje se je v desetletjih sicer spremenilo, ostale pa so ozke grape nad Železno Kaplo, ostali so širni gozdovi in gorske kmetije. Fotograf Andrej Blatnik pokrajino opazuje z današnjimi očmi, a kot pravi, mu je povsem razumljivo, kako so se v takšnem okolju odvijale tovrstne usode. In tudi njegovi posnetki so dramatični, motivi odsevajo tamkajšnjo trmo, voljo do preživetja, človekov boj in hkrati sožitje z naravo. Fotograf Andrej Blatnik sicer meni, da fotografije delujejo samostojno, avtorica besedila za razstavno publikacijo Meta Krese pa vendar poudarja kontekst.

Fotografska razstava Po sledeh Angela pozabe je bila najprej postavljena na osrednjem trgu v Železni Kapli, v Cankarjev dom je prišla iz palače koroške deželne vlade v Celovcu, po 21. marcu pa naj bi odpotovala še na Dunaj.

Vlado Motnikar