Bienalna razstava Arhitektura inventura predstavlja najboljše projekte in se posveča odporni arhitekturi

Tradicionalna bienalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane, ki do 11. aprila poteka v Cankarjevem domu v Ljubljani, predstavlja prerez nove arhitekture v zadnjih dveh letih. Na že deseti razstavi Arhitektura inventura več kot 150 avtorjev prikazuje 117 arhitekturnih in 16 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi.

Zastopnica Društva arhitektov Ljubljane Maja Ivanič je prepričana, da v zadnjih letih zaradi razvoja informacijskih tehnologij na arhitekturo gledamo preveč dvodimenzionalno: "Arhitekturo znamo samo obleči v nekakšen plašč. Pomislite na Panteon v Rimu ... Kakšna neverjetna arhitektura je nastala pred digitalno tehnologijo. Vsa veličastna arhitektura je nastala brez digitalnega sveta". Odgovore na vprašanja, kakšno arhitekturo torej imamo pri nas, kaj pomeni Arhitektura inventura za umetnost prostora in kakšno ustvarjanje si lahko obetamo v spreminjajočem se svetu, iščemo v oddaji.

"V Aziji se arhitektura počasi podreja digitalizaciji. Prometni znaki ne stojijo več pokonci, ampak so narisani na tleh. Ljudje jih več ne opazijo, saj so nenehno sklonjeni nad telefon ali tablico. Vse, kar se dogaja v njihovem svetu, opazujejo navzdol oziroma v sklonjeni perspektivi."

Blaž Mazi