Aktualno

V objemu zvoka in slike - likovni natečaj za osnovnošolce

Projekt Radia Slovenija in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se s svojo peto edicijo v celoti seli na splet

bevk-15_Marija_Majstorovic
Ta pesem ozdravi ribo, Marija Majstorovič
foto: Marija Majstorovič

Letni likovni natečaj za osnovnošolce V objemu zvoka in slike je od leta 2017 uspešna skupna zgodba Radia Slovenija in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Ta se z letom 2021 in s svojo peto edicijo v celoti seli na splet. Opušča se selekcijo oziroma kuriranje del; vsa prispela dela bodo namreč trajno objavljena v virtualni galeriji na platformah RTV Slovenija. Tako se bosta zvok radijske igre in njeno podoba dejansko objela. Natečaj pa se iz osrednjeslovenske regije seli na vsedržavno raven.

Razpis za natečaj poteka letno in je načeloma odprt med decembrom in aprilom. K sodelovanju pa vabijo območne izpostave JSKD. Struktura natečaja je preprosta. Omejitev je le risalni list, tehnike pa so v celoti prepuščene mentorjem in otrokom. Poslušanje izbora starostno prilagojenih radijskih iger na zahtevo je tematsko izhodišče za likovno ustvarjanje. Namen natečaja vsa leta ostaja spodbuda k aktivnemu poslušanju radijskih iger in likovnemu ustvarjanju v vseh treh triadah osnovne šole. Cilj pa je seznanitev današnjih generacij otrok z žanrom radijske igre in njena didaktična uporaba v vzgojno izobraževalnih procesih.

Spletna razstava: V objemu zvoka in slike

Tovrstne, izbirne vsebine širijo in bogatijo siceršnji učni program v osnovnih šolah, pri čemer je tripartitno razmerje – radijska igra, otrok in miselna odprtost likovnega mentorja temelj natečaja. Gre torej za sila pomembno spodbujanje nekoliko zapostavljenih čutil in veščin otroka oziroma zgodnjega najstnika.

Sodobne razvite družbe se zavedajo, da moramo krepiti čustveno inteligenco, družboslovje in humanizem. Le srečen, širok, suveren, čustveno stabilen in duhovno bogat človek lahko širi obzorja. In je zagotovilo za boljšo družbo in svet v katerem žimo. Zato je krepitev čustvene občutljivosti in načrtnih odpiranj izraznih polj, kjer mlad človek lahko spregovori o sebi in svojih občutjih, tako zelo nujen.