V Galeriji Škuc se predstavljata Suzana Brborović in Lucijan Prelog

Slikarska dela Suzane Brborović in Lucijana Preloga si v tem času delijo prostor ljubljanske galerije Škuc. Suzana in Lucijan nista umetniški tandem, temveč sta umetnika, ki vsak s svojim likovnim izrazom dihata skupni ateljejski zrak. V Leipzigu v Nemčiji. Na razstavi s pomenljivim naslovom the colour of overthinking – barva pretiranega razmišljanja nas vračata k čistemu likovnemu jeziku, izrazu – barvi in obliki, osvobojeni predzgodb, kontekstov in miselnih naporov, ki jih pogosto zahtevajo sodobne umetniške stvaritve.  

Čeprav je poziv k dekonceptualizaciji le neke vrste stranski napotek gledalcu, kako naj pristopi do razstavljenih del, pa se prav zato, ker ga ozavestimo, ta poziv vsaj malo tudi sam izkaže kot del razstavnega koncepta. In na koncept vsaj malo namignejo tudi videoprojekcije na stenah, na katerih brbotajo abstraktne oblike in barve, pospremljene s podobno abstraktnim zvokom. Morda pa so tam zato, da se tudi njim navsezadnje le predamo – so tako lahko neke vrste katarza v smislu: opusti in prepusti se temu, kar vidiš, slišiš. In te videi, avtor je Lucijan Prelog, so na neki način tudi stičišča obeh avtorjev – fragmenti njunih umetniških govoric se v njih zmešajo v eno.

Lucijan Prelog se v Škucu predstavlja z nadaljevanjem svoje umetniške serije Gods en Vogue, Suzana Brborovič pa z novimi deli. Galerija sameva. Morda se vse tako izide, da si bomo razstavo le lahko ogledali v živo. Bodo pa za vsak slučaj kmalu pripravili tudi spletno predstavitev.

Žiga Bratoš