"Vrh Podlesa, tam, kjer se gre na Vitranc, je Črna lopa in v Črni lopi je svoj čas živela Pehta. Notri je imela lep kvartir. Kamnita plošča je bila za mizo, imela je kamnito ognjišče in kamnite stole, tam je spala in kuhala, vse skupaj, po hrano pa je hodila po celem Podlesu. Po njivah je nabirala zelje, krompir, fižol, korenje in kar ji je še takega dišalo, meso pa sta ji nosila Bédanc in Škompnjek ..."

Interpretira Urška Hlebec.

»So pravli, da je bla resnična. Zdej pa – al je bla al ne, glavno, da je štorija tle.« Tako je govoril pripovedovalec Peter Jakelj - Smerinjekov iz Kranjske Gore, preden je začel pripovedovati zgodbe iz ljudskega izročila. Ena teh, ki jih je pripovedoval, se je takole začela: »Vrh Podlesa, tam, kjer se gre na Vitranc, je Črna lopa in v Črni lopi je svoj čas živela Pehta.« Kako je živela in kakšna je bila po srcu pa izvemo v pravljici, ki nam jo bo interpretirala dramska igralka Urška Hlebec iz Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Cikel Iz nekoč v danes: Pravljice iz različnih svetovnih izročil je koprodukcijski projekt 3. programa Radia Slovenija in Lutkovnega gledališča Ljubljana v sodelovanju s pesnico, pisateljico in pripovedovalko Anjo Štefan.

Saška Rakef Perko, Tina Ogrin