Aktualno

Pišem pismo prijatelju

Teden pisanja z roko

writing-1149962_1920
foto: Pixabay

Kdaj ste nazadnje napisali pismo z roko? Če se ne spomnite, lahko to mogoče storite v tokratnem tednu pisanja z roko. Pri Društvu Radi pišemo z roko poudarjajo pozitivne učinke takega pisanja: med drugim si vsebine bolje zapomnimo, možgani pa delujejo kompleksneje. Letošnji ambasadorji pisanja z roko so zdravnik Erik Brecelj, režiserka Urša Menart in kolesar Tadej Pogačar, ob podpori ministrstva za izobraževanje pa v njem sodeluje več kot 200 osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic.

Digitalno sporazumevanje s tipkanjem ima velike prednosti in koristi, vendar ob njem ne bi smeli pozabiti na učinke pisanja z roko. Človekovi možgani dobivajo in razvijajo informacije ob pomoči čutil. Vsebine, ki jih napišemo z roko, so drugačne in si jih bolje zapomnimo, ker gre za drugačen prenos informacij skozi možgane. Učinke opuščanja pisanja z roko je sicer težko dolgoročno oceniti, ga bo pa vedno manj, saj težko tekmuje s tipkanjem, razen takrat, ko želimo, da je naše sporočilo osebnejše.

Tema letošnjega tedna pisanja z roko je Pišem pismo prijatelju. Sošolci in učitelji si pišejo pisma. Delavnice pisanja z roko pa so še posebno smiselne za starejše generacije, ki jim krni fina motorika.

O vplivu pisanja z roko na razvoj možganov smo se pogovarjali tudi s predstojnikom katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani dr. Zvezdanom Pirtoškom v oddaji Jezikovni pogovori.