Srhljiva Kosovelova aktualnost

Kolaž literarnih motivov, idej in citatov iz pisem Srečka Kosovela se enkrat spet potrjuje, da srhljiva Kosovelova aktualnost nikoli ne zamre.

Avtor Srečko Kosovel
Avtor kolaža Aleksander Peršolja
Režiserka Rosanda Sajko
Dramaturg Pavel Lužan
Tonska mojstrica Metka Rojc
Asistentka režije Alenka Grajžar
Tehnični asistent Sandi Zgonc

Moški Pavle Ravnohrib
Ženska Mojca Ribič
Sprevodnik Ivo Ban

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana septembra 1989

 

 

Janko Andrej Jelnikar (1948−2015): Človek brez glave, ok. 1970
Foto Janko Andrej Jelnikar, © UGM
Janko Andrej Jelnikar je bil član Mariborskega kroga, ki je kot skupek petnajstih fotografov s svojimi predstavami o fotografiji uveljavil pomemben premik, enakovreden sočasnemu fotografskemu dogajanju na tujem. Z izbiro vsakdanjih prizorov, ki so razgaljali njihovo banalnost, so ovrgli mnenje o nujni privlačnosti motiva, vrednega fotografskega zapisa. Črno-bela dramaturgija posnetkov je gradila svojo izraznost z obiljem črnine in sivine, kar ji je prineslo oznako črne fotografije. Zapuščina Mariborskega kroga je vrsta radikalnih sprememb, ki so dotlej zapostavljeni fotografiji zagotovile enakovredno mesto med mediji vizualne umetnosti. (tekst: Milojka Kline)

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Umetnostne galerije Maribor.

Umetnostna galerija Maribor je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 7.000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti. V UGM lahko ob največjih imenih slovenske vizualne umetnosti zadnjih sto let sledite vplivnemu dogajanju na mednarodni umetniški sceni, prepoznavate mlade vzhajajoče zvezde sodobne umetnosti in raziskujete aktualne teme vizualne umetnosti. UGM s svojo zbirko ter programom, ki letno zajema okoli 20 raznolikih razstav − od retrospektivnih pregledov slovenskih avtorjev, do mednarodnih festivalov sodobne umetnosti ter arhitekturnih in oblikovalskih razstav − pomembno sooblikuje dogajanje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Razvejan izobraževalni program v galeriji povezuje različne generacije, narodnostne skupnosti ter izobraževalne institucije. UGM je prostor za vsakogar!

 

Klemen Markovčič