Komorni studio

Prenos koncerta DSS: kljunaste flavte in lesena tolkala

Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev iz studia 13 Radia Slovenija

DSS izvajalci 10.2.2021-1
Izvajalci koncerta iz cikla Koncertni atelje DSS, Radio Slovenija, studio 13, februar 2021
foto: Tjaša Krajnc

DSS-brosura-atelje-2021-02-11_tisk,9.2.21

Na koncertu iz cikla Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev v studiu 13 Radia Slovenija nastopajo uveljavljeni in večkrat nagrajeni slovenski glasbeni umetniki. To so: flavtistki na kljunastih flavtah Mateja Bajt, profesorica na Konservatoriju za glasbo in balet ter docentka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in Maruša Brezavšček, podiplomska študentka kljunaste flavte na Inštitutu za staro glasbo v Baslu, ter tolkalca na različnih lesenih tolkalih: Simon Klavžar, docent za tolkala ljubljanske Akademije za glasbo in Jože Bogolin, profesor tolkal na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Predstavili bodo pestro zasnovani koncertni spored petih sodobnih del, med katerimi so prve izvedbe treh novih skladb.

Pet sodobnih skladb in prve izvedbe treh novih del slovenskih skladateljev

Brina Jež Brezavšček je zasnovala Mimobežnice in tangente za dve kljunasti flavti v različnih zvočnih barvah in tolkala, Peter Šavli je ustvaril skladbo za altovsko in tenorsko kljunasto flavto ter tolkala Errithacus rubecula / Taščica, Uroš Rojko pa je napisal skladbo Frulatna cajonada za dve kljunasti flavti in dvoje tolkal. Poslušajte še novo izvedbo znane skladbe Od blizu in daleč za kljunaste flavte in asistenta Lojzeta Lebiča in skladbo Ra'adTrepetanje gostujoče izraelske skladateljice Hile Tamir Ostrover.

Glasbeni producent koncerta v Komornem studiu je Boris Rener, mojster zvoka Miha Ocvirk, napovedovalec v prenosu Bernard Stramič, po koncertu poslušajte tudi pogovor s štirimi glasbenimi umetniki, ki ga je pripravila urednica prenosa Tjaša Krajnc.