Prestavljamo priznane slovenske in tuje glasbenice - skladateljice, operne in koncertne pevke, instrumentalne solistke, muzikologinje, dirigentke in druge glasbene osebnosti, ki pomembno prispevajo h glasbenem razvoju.

V prvi oddaji poslušajte Jasno Nadles kot solistko s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v koncertih Božidarja Kantušerja in Andréja Joliveta.

V oddaji Ženske v svetu glasbe tokrat prvič predstavljamo flavtistko Jasno Nadles iz Ljubljane, ki se je uveljavila doma in v tujini kot komorna glasbenica in solistka z orkestri. Z odliko je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani.Študij je nadaljevala na univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu pri profesorici Ireni Grafenauer in v Parizu pri profesorju Gillesu Burgosu. Posveča se tudi izvajanju baročne glasbe in zgodovinski izvajalski praksi – v izvajanju flavte traverso se izpopolnjuje pri Stefanu Betu v Benetkah. Na glasbeni akademiji Juilliard v New Yorku je leta 2000 sodelovala z Jeanne Baxtresser, nekdanjo prvo flavtistko Newyorških filharmonikov.

Jasna Nadles je ustanovna članica mednarodnega baročnega ansambla Il terzo suono, leta 2o02 pa je soustanovila in umetniško vodi Festival Tartini v Piranu, ki se posveča izvajanju baročne glasbe. Kot solistka na flavti je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija posnela tudi dva koncerta za flavto iz 20. stoletja: Koncert za flavto, godala in tolkala slovenskega skladatelja Božidarja Kantúšerja iz leta 1962 in Koncert za flavto in godala Francoza Andréja Joliveta, ki ga je napisal leta 1949. V oddaji, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor s flavtistko Jasno Nadles.

Jasna Nadles kot gostujoča flavtistka sodeluje z orkestrom Nemška komorna akademija iz Neussa in s Komornimi solisti iz Salzburga.  Od leta 2012 je tudi solo flavtistka orkestra No borders / Brez meja, s katerim je marca  2015 izdala zgoščenko za založniško hišo Deutsche Grammophone. V letih od 2014 do 2017 je s produkcijo opere Macbeth prepotovala svet in nastopila na vrsti pomembnih festivalov po Evropi, v Avstraliji in v južni Koreji.  Kot solistka na flavti je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija posnela koncerta za flavto in orkester Božidarja Kantušerja in Andréja Joliveta.

 

 

Tjaša Krajnc