V oddaji Ženske v svetu glasbe predstavljamo ameriško džezovsko pevko Roseanno Vitro iz New Yorka, ki se je uveljavila kot interpretka raznovrstne glasbe z izrazitim temneje obarvanim dramatičnim in ekspresivnim glasom. V Sloveniji je gostovala decembra 2001, ko je nastopila s simfoničnim orkestrom Mariborske filharmonije v Veliki dvorani SNG Maribor in v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Roseanna Vitro se je rodila v Teksasu, najprej je študirala v Houstonu pri tenoristu Arnettu Corbu, nato pa na glasbeni akademiji na Manhattnu v New Yorku. Klasične vokalne tehnike se je učila pri Gabore Carelli, džezovske tehnike petja pa pri Ane Marie Moss in Barbari Maier. Vzporedno je študirala tudi džezovsko izvajanje klavirja. Roseanna Vitro od leta 1978 živi v New Yorku. Med letoma 1998 in 2014 je bila profesorica džezovske vokalne tehnike in interpretacije ter vodja oddelka za džezovsko petje na mestni univerzi v New Jerseyju (NJCU). Njena koncerta v Mariboru in Ljubljani, ki ju je vodil avstrijski dirigent, skladatelj in aranžer ter pozavnist Ed Neumeister, sta obsegala pester spored džezovskih balad, pesmi v latinskoameriških ritmih in splete melodij priznanih ameriških skladateljev. Poslušali bomo balado You are there / Ti si tam Johnnyja Mandla, pesem Dreamsville / Sanjsko mesto Henryja Mancinija in So Many Stars / Toliko zvezd Sergia Mendesa. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor s pevko Roseanno Vitro o njenem glasbenem šolanju, izoblikovanju glasbenega okusa in izvajalskega sloga ter o delu v New Yorku.

Ameriška pevka je nastopila s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor v Ljubljani in Mariboru.

V oddaji Ženske v svetu glasbe predstavljamo ameriško jazzovsko pevko Roseanno Vitro iz New Yorka, ki se je uveljavila kot interpretka raznovrstne glasbe z izrazitim temneje obarvanim dramatičnim in ekspresivnim glasom. V Sloveniji je gostovala decembra 2001, ko je nastopila s simfoničnim orkestrom Mariborske filharmonije v Veliki dvorani SNG Maribor in v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Roseanna Vitro se je rodila v Teksasu, najprej je študirala v Hustonu pri tenoristu Arnettu Corbu, nato pa na glasbeni akademiji na Manhattnu v New Yorku. Klasične vokalne tehnike se je učila pri Gabore Carelli, jazzovske tehnike petja pa pri Ane Marie Moss in Barbari Maier. Vzporedno je študirala tudi jazzovsko izvajanje klavirja. Roseanna Vitro od leta 1978 živi v New Yorku. Med letoma 1998 in 2014 je bila profesorica jazzovske vokalne tehnike in interpretacije ter vodja oddelka za jazzovsko petje na mestni univerzi v New Jerseyju (NJCU).

Njena koncerta v Mariboru in Ljubljani, ki ju je vodil avstrijski dirigent, skladatelj in aranžer ter pozavnist Ed Neumeister, sta obsegala pester spored jazzovskih balad, pesmi v latinskoameriških ritmih in splete melodij priznanih ameriških skladateljev. Poslušali bomo balado You are there / Ti si tam Johnnyja Mandla, pesem Dreamsville / Sanjsko mesto Henryja Mancinija in So Many Stars / Toliko zvezd Sergia Mendesa. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor s pevko Roseanno Vitro o njenem glasbenem šolanju, izoblikovanju glasbenega okusa in izvajalskega sloga ter o delu v New Yorku.

Tjaša Krajnc