Vabimo vas k poslušanju glasbenega večera, spletenega iz del strica in nečaka, Andree in Giovannija Gabrielija. Muziciral bo ansambel La Venexiana na posnetku s festivala v Sankt Gallnu leta 2015.
Znanost in umetnost in njune zvrsti po navadi potujejo z roko v roki; tudi v 16. stoletju so: nova dognanja o gibanju Zemlje in planetov so razširila prostorske perspektive v slikarstvu in arhitekturi, pa tudi v glasbi. Za zadnjo je poskrbela predvsem vrsta kapelnikov in organistov pri znamenitem sv. Marku v Benetkah: prej eno samo skupino glasbenikov je razdelila na več skupin na različnih emporah v cerkvi in na prostoru pri oltarju. Pri tem pa je upoštevala akustiko prostora, ki na nekaterih mestih v cerkvi omogoča popolnoma transparenten zvok skupin, ki so v partiturah gotovo videti čudno.

La Venexiana na koncertu v Sankt Gallnu

Vabimo vas k poslušanju glasbenega večera, spletenega iz del strica in nečaka, Andree in Giovannija Gabrielija. Muziciral bo ansambel La Venexiana na posnetku s festivala v Sankt Gallnu, leta 2015.

Znanost in umetnost in njune zvrsti ponavadi potujejo z roko v roki: tudi v 16. stoletju so: nova dognanja o gibanju Zemlje in planetov so razširila prostorske perspektive v slikarstvu in arhitekturi - in v glasbi. Za zadnjo je poskrbela predvsem vrsta kapelnikov in organistov pri znamenitem sv. Marku v Benetkah: prej eno samo skupino glasbenikov je razdelila na več skupin na različne empore v cerkvi in na prostor pri oltarju. Pri tem pa je upoštevala akustiko prostora, ki na nekaterih mestih v cerkvi omogoča povsem transparenten zvok skupin, ki so v partiturah videti prejkone čudno ...

Brigita Rovšek