Aktualno

Kulturno ministrstvo najelo odvetnike za svetovanje pri razrešitvi direktorice, račun poslali kar JAK-u

Račun v vrednosti 3.629 evrov so izdali za sestankovanje z Erženom in eno od uradnic z ministrstva, za pisanje sklepa in telefonske pogovore o razrešitvi direktorice in celo za pisanje zapisnika seje.

Zamida
Renata Zamida
foto: BoBo

Kulturno ministrstvo je v zadnjih dneh dejavno na področju kadrovanja v institucijah, ki sodijo njegovo domeno, in tudi glede odločanja o posameznih primerih samozaposlenih v kulturi. Po predčasni razrešitvi direktorice Renate Zamida je pred dnevi spremenilo ustanovni akt Javne agencije za knjigo, tako da agencijo lahko vodi oseba, ki nima treh let vodstvenih izkušenj s področja dela agencije.

Ministrstvo je ustanovni akt spremenilo, da bi lahko za začasno vodenje agencije postavilo svojega človeka, revizorja Sebastjana Eržena, ki ga je že imenovalo v svet agencije. Mandat vršilca dolžnosti začne v sredo, za največ šest mesecev. Treba je dodati, da odslej ni nujno, da agencijo vodi oseba z večletnimi vodstvenimi izkušnjami s področja agencije, je pa to zaželeno, še posebej, če si ustanovitelj, ministrstvo za kulturo, prizadeva, da agencija deluje po strokovnih merilih in ne po političnih ali interesnih. Dosedanji postopek sproža dvom v to.

K tej zgodbi, o kateri poročamo že več mesecev, je TV Slovenija dodala informacijo, da je Sebastjan Eržen že julija najel odvetniško pisarno za svetovanje pri razreševanju direktorice JAK-a. Obstaja tudi sum konflikta interesov. Pridobil sem nenavaden račun, ki ga je odvetniška pisarna Mužina, Žvipelj in partnerji prejšnji teden poslala JAK-u. Odvetniki agencijo bremenijo za storitve, ki jih je naročil ustanovitelj, deloma pa jih opravlja JAK sam. Račun v vrednosti 3629 evrov so izdali za sestankovanje z Erženom in eno od uradnic z ministrstva, za pisanje sklepa in telefonske pogovore o razrešitvi direktorice in celo za pisanje zapisnika seje. Renata Zamida, ki je v torek zadnji dan vodila agencijo:

Problematično je že to, da mora od trenutka, ko je svet izglasoval, da bodo predlagali mojo razrešitev ustanovitelju, ves postopek voditi ustanovitelj. Od julija naprej, ko so ustanovitelju to tudi predlagali, je še toliko bolj nerazumljivo, kakšna svetovanja so v zvezi s tem za predsednika sveta morala še potekati.

Renata Zamida še dodaja, da so za mnenje že zaprosili računsko sodišče.

Zlatana Čordića izbrisali iz razvida samozaposlenih

Kulturno ministrstvo je presenetilo še z eno potezo. Glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko je na družabnem omrežju objavil, da je od ministrstva za kulturo prejel odločbo, da ga brišejo iz razvida samozaposlenih v kulturi.

Ministrstvo je v odločbo zapisalo, da je Zlatan Čordić v zadnjem letu bistven del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane s kulturno dejavnostjo, zaradi katere je bil vpisan v razvid. Kot vemo, je Čordić dejaven kot protivladni protestnik, na kar očitno meri odločba, pri čemer moram tudi sam ostro obsoditi nekatera njegova dejanja: napad na stanovskega kolega snemalca na enem od protestov in nadlegovanje direktorja NIJZ v vlogi samooklicanega novinarja. Toda te njegove dejavnosti niso razlog za izbris iz razvida, opozarja Tadej Meserko, strokovni vodja Asociacije, društva nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture.
Samozaposleni v kulturi lahko poleg svoje dejavnosti - Zlatko je letos denimo izdal novo zgoščenko – prosto razpolaga s časom in tudi protestira. Toda v odločbi še piše, da dejavnosti osebe, ki so hkrati lahko tudi protipravna dejanja, ne morejo uživati posebnega statusa na podlagi samozaposlenih v kulturi. Tadej Meserko:

Če ima oseba kakršnekoli sodne spore, da je v predkazenskem postopku, to ne more vplivati status samozaposlenega v kulturi. To je še ena fabricirana argumentacija, ki ne zdrži presoje.

Kot še dodaja Meserko, je odločba nevaren precedens kaznovanja samozaposlenih v kulturi; Zlatan Čordić pa je sporočil, da se bo nanjo pritožil in poiskal pravno varstvo.