Z dr. Janezom Bogatajem o jedači in pijači na Kranjskem v drugi polovici 17. stoletja; po zapisih iz Valvasorjeve Slave Vojvodine Kranjske

Ko je Janez Vajkard Valvasor sredi sedemnajstega stoletja hodil po tedanji Kranjski, ni le opazoval in zapisoval, ampak tudi okušal. Za praznike krvavice, ribe, rake in divjačino, pa ostrige in južno sadje, ob delovnikih pa pogače, kašo in ajdov kruh. »Valvasorju je bilo vse izvrstno,« pravi dr. Janez Bogataj, ki je pregledal in zbral Valvasorjeve zapise o jedači in pijači. Prav Slavi Vojvodine Kranjske (1689) gre zasluga, da se je ohranil naš najstarejši recept za orehovo potico.

Knjiga »Z Valvasorjem za mizo«, ki jo je napisal sogovornik oddaje izobraževalnega uredništva Glasovi svetov dr. Janez Bogataj, je izšla pri založbi Hart (2019).

Iztok Konc