Minister Vasko Simoniti naj bi v več primerih kršil uredbo o samozaposlenih ter zakon o upravnem postopku.

V Asociaciji, društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, so znova opozorili na sporne postopke Ministrstva za kulturo pri obravnavi samozaposlenih. Minister Vasko Simoniti je, kot opozarjajo, prvi minister, ki o statusu in pravicah samozaposlenih v kulturi sprejema nasprotne odločitve kot strokovna komisija na ministrstvu, ustanovljena v ta namen. Simoniti naj bi v več primerih kršil tudi uredbo o samozaposlenih ter zakona o upravnem postopku in uresničevanju javnega interesa na področju kulture.

Glasbenik Enos Kugler je vlogi za status samozaposlenega v kulturi in za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna oddal konec maja.

Po dveh mnenjih strokovne komisije in mnenju kulturniške zbornice je minister na koncu odločil drugače in to po petih mesecih.

Minister je na koncu zavrnil njegovo vlogo za plačilo prispevkov, kar pomeni, da je bil ves ta čas brez zdravstvenega zavarovanja. Članica strokovne skupine za samozaposlene Kaja Kraner o diskrecijski pravici, na katero se Simoniti tudi javno sklicuje:

Članice strokovne komisije smo načeloma posvetovalno telo, ampak mislim, da je minister zakonsko zavezan sprejemati mnenja na podlagi mnenj, ki jih strokovnjaki podamo; vključno z mnenjem kulturniške zbornice.

Po njeni oceni je podobnih primerov več: od približno 70-ih, ki jih obravnavajo mesečno, jih utegne biti tudi deset.

Še bolj sporno pa je, da minister odločb o vpisu v razvid in plačilu prispevkov ne izdaja vedno istočasno, s čimer krši uredbo o samozaposlenih in zakon o uresničevanju javnega interesa na področju kulture. Ker si za odločanje vzame več kot 60 dni, Simoniti krši tudi zakon o upravnem postopku, opozarja Inga Remeta, predsednica Asociacije, medtem ko njen strokovni vodja Tadej Meserko dodaja:

Mislim, da bi v pravni državi ministrstvo priznalo svojo napako in vsem vlagateljem, ki prav zato so v nezavidljivem položaju, pravico enostavno priznalo.

Asociacija je o Simonitijevih spornih postopkih obvestila tudi Varuha človekovih pravic.

Urban Tarman