Kaj nam globoke nevronske mreže lahko povejo o nas samih?

Si predstavljate čarobno orodje, ki bi lahko napovedalo gibanje delnic in tečajev? Si lahko zamislite orodje, ki bi politikom ponujalo odgovor, kakšna je realna temperatura različnih strasti med ljudstvom? V tujini je področje analize sentimenta v novicah z globokimi nevronskimi mrežami zelo napredovalo in ga velike borzne hiše, banke in finančniki uporabljajo za predvidevanje dogodkov na finančnih trgih.

Slovenski jezik je v tem smislu v manjšem zaostanku, a to se spreminja. Asistent na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu in doktorski študent na inštitutu Jožefa Stefana Andraž Pelicon je s sodelavci v okviru raziskave zasnoval arhitekturo na podlagi nevronskih mrež, ki se (ob človeški pomoči) uči prepoznavati čustva in splošno razpoloženje v korpusih novic v slovenskih medijih.

"Modeli, ki uporabljajo omenjeno arhitekturo, dosegajo primerljive rezultate z že obstoječimi modeli in so sposobni učinkovitega učenja," pojasnjuje Andraž Pelicon. Nekoč bomo morda prispeli do točke, ko bo umetna inteligenca morda vedela o nas več, kot vemo sami.

Blaž Mazi