Na letošnjem Ljubljanskem filmskem festivalu je več filmov z zanimivimi ženskimi liki. Med njimi je tudi drugi celovečerec Šveda Magnusa von Horna.

Na letošnjem Ljubljanskem filmskem festivalu je več filmov z zanimivimi ženskimi liki. Med njimi je tudi Švic, drugi celovečerec Šveda Magnusa von Horna, ki živi in ustvarja na Poljskem. Glavno vlogo motivatorke Sylvie Zajac s poklicem, ki se je pojavil šele pred kratkim, namreč ti. influencerke, je odigrala odlična poljska igralka Magdalena Kolesnik.

Poklic influencerja, vplivneža se je pojavil skupaj z družbenimi omrežji in pametnimi telefoni, ki so omogočili preprosto objavljanje fotografij in videov o neki temi, s katerimi so si njihovi avtorji pridobili sledilce, s temi pa tudi sponzorje in nekateri celo zvezdniški status.

Magnus von Horn je temu poklicu posvetil svoj drugi film – pravi, da je tudi sam nekaj časa redno sledil objavam nekaterih vplivnežev in se začel spraševati o tem, zakaj ga tovrstne vsebine tako privlačijo:

»Nisem mogel nehati gledati in nisem vedel, zakaj. Bilo je, kot bi na novo izumili resničnostni šov, ki ga ena in ista oseba režira in nastopa v njem. Fasciniralo me je, koliko sledilcev imajo ti ljudje. Zanimivo se mi je zdelo, da so bile njihove objave včasih vsebinsko popolnoma prazne, včasih pa presenetljivo globoke in resnične – tu in tam veliko bolj kot vsebine, ki jih najdemo v svetu fikcije.«

Glavni lik filma Švic – Sylvia, motivatorka za telesno vadbo in zdravo prehrano, se vsakodnevno snema med vadbo, navdušeno odpira pakete z novimi produkti svojih sponzorjev, ko si pripravlja zdrave napitke ali ko razmišlja o pomenu fitnesa. Posname pa tudi kakšen svoj ranljivi trenutek. V svoji resnični zasebnosti pa dvomi v lastno početje, dobi zasledovalca, živi sama, njeni domači pa je ne spoštujejo.

Film odlikujeta odlična režija in fotografija – za kamero se zdi, da je, seveda namenoma, Sylviji vedno malo preblizu, kot da hoče preveč poseči vanjo. Von Horn je odprl veliko vprašanj – ne le o omenjenem poklicu, ampak na sploh o mejah med javnim in zasebnim v komunikacijski dobi. Poleg tega je ustvaril odlično študijo osamljenosti.

Tesa Drev Juh