Posebno omembo si je prislužil film Moj jutranji smeh

Na spletni slovesnosti so nocoj/sinoči razglasili nagrajence 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Nagrado vodomec je prejel grški režiser Christos Nikou  za svoj celovečerni igrani prvenec Sadeži pozabe, pri katerem je sodelovala slovenska ekipa.

Pri ustvarjanju mednarodne koprodukcije Sadeži pozabe, ki govori o skrivnostni pandemiji izgube spomina in identitete, sta sodelovala oblikovalca zvoka Sašo Kalan in Tom Lemajič ter producenta Andrej Štritof in Aleš Pavlin. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da Sadeže pozabe lahko razumemo kot aktualno parabolo o prostovoljni družbeni amneziji. Posebno omembo je namenila komediji Moj jutranji smeh.

Združenje filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI je nagradilo film Izgnanstvo, žirija Art kino mreže Slovenije pa film Martin Eden. Žirija je za najboljši kratki film izbrala Nevidnega heroja, posebno omembo pa je namenila filmu Zima v deževnem gozdu.

Liffe prvič poteka prek spleta. Organizatorji so za 23 celovečernih in tri sklope kratkih filmov prodali približno 12 tisoč spletnih kod, s katerimi pa sta v povprečju vsak film videla dva gledalca.

Urban Tarman