Zborovska glasba

50 let od prve Naše pesmi, 1. nadaljevanje

Prvo desetletje

franci-pivec
Franci Pivec
foto: Bobo/RTVSLO

Pet torkovih oddaj – vse do 24. novembra – bomo posvetili petim desetletjem Naše pesmi, začetkom tekmovanja, njegovemu neslutenemu razvoju, ljudem, ki so tekmovanje organizirali, pevcem, ki so se tresli od treme – pa vendar peli na odru Unionske dvorane v Mariboru, in zborovodjem, ki so z njimi vadili, jih spodbujali v znameniti »šok sobi« in nazadnje z njimi tudi stopili pred žirijo.

Poskusili bomo odgovoriti na vprašanja, kaj Naša pesem pomeni za Slovenijo in svet, kako je spremenila naše dojemanje zborovskega petja in kaj vse se skriva za njenim odrom ter, ne nazadnje, kako nas od vsega skupaj še vedno najbolj gane – petje.

V današnji oddaji bo sogovornik mag. Franci Pivec, mariborski kulturni delavec, poznavalec in ljubitelj  zgodovine  mariborskega  zborovskega  življenja in tekmovanja, nekdanji  predsednik Zveze kulturnih organizacij in  pevec v še vedno delujočem legendarnem Moškem zboru Slava  Klavora. Govorili bomo o predhodnih prireditvah in prvem  desetletju Naše pesmi ter prisluhnili posnetkom s tekmovanja leta 1972 v dvorani Union v Mariboru.