Roman Ivana Cankarja bo na sporedu 12 večerov vsak delavnik ob 19. uri.

Roman je izšel leta 1904 in sodi med vrhunce Cankarjevega proznega ustvarjanja. Hiša Marije Pomočnice je pripoved o štirinajstih neozdravljivo bolnih deklicah, njihovih strahovih, trpljenju in upanju; o tihem junaštvu šibkih, ponižanih in razžaljenih, pove odgovorni urednik programa Ars Matej Venier:

Leta 1899 se je Ivan Cankar na Dunaju preživljal kot časnikar. Jeseni tistega leta se je nastanil v delavskem predmestju Ottakring pri ločeni šivilji Albini Loeffler, ki je živela sama s štirimi otroki. S tedaj dvanajstletno hčerjo Steffi se je pozneje zaročil, najraje pa je imel hudo bolno Amalijo, ki je morala v bolnišnico, kjer je kmalu umrla. Pisatelj jo je večkrat obiskal in vtisi s teh obiskov so botrovali kratkemu romanu Hiša Marije Pomočnice; delo je izšlo leta 1904 in je eden vrhuncev njegovega proznega ustvarjanja. Hiša Marije Pomočnice je pripoved o štirinajstih neozdravljivo bolnih deklic, njihovih strahovih, trpljenju in upanju, o tihemu junaštvu šibkih, ponižanih in razžaljenih.

Radijski roman je nastal v interpretaciji Branka Jordana in režiserja Alena Jelena. V zvok prelita Cankarjeva Hiša Marije Pomočnice je dopolnila zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki, ki v obliki zvočnih knjig izhaja pri Založbi kakovostnih programov RTV Slovenija.

Vsak del bo na spletu mogoče poslušati še 24 ur po prvem predvajanju. Vsi bodo objavljeni v rubriki Radijski roman.

Urban Tarman