Neposredni prenos

Plenarno predavanje Ivane Djilas in Renate Salecl na Kulturnem bazarju

Čigavo delo je spreminjanje kulturnih vzorcev?

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Ivana Djilas in Renata Salecl v pogovoru preizprašujeta odnos do drugačnosti v slovenskem okolju. Sprašujeta se, kako otrokom nehote prenašamo stereotipe o rasi, spolni usmerjenosti in položaju žensk. Še posebej izpostavljata vlogo umetnosti v spreminjanju kulturnih vzorcev. V pogovoru nanizata primere iz osebnih izkušenj in literature, ki pomagajo osvetliti zagate z raznimi vrstami izključevanja, s katerimi se srečujemo v Sloveniji.

Neposredni radijskih in video prenos s Kulturnega bazarja oziroma iz Linhartove dvorane Cankarjevega doma v sklopu vsebin namenjenih kuturno-umetnostni vzgoji na Arsu .

Ivana Djilas je gledališka režiserka, in publicistka, včasih tudi kolumnistka Mladine, je ekonomska migrantka, umetnica, »žena sa karijerom«, magistrica umetnosti, prekarna delavka, feministka, še vedno prvič poročena, mama temnopoltega otroka in otroka s posebnimi potrebami, lastnica hiše in kredita, glasna, z viškom kilogramov. Nima psa, mačke in facebooka. Pogumna je samo, ko je v to prisiljena.

Renata Salecl je filozofinja in sociologinja. Je redna profesorica in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava na Cardozovi pravni fakulteti, New York, in na pravni fakulteti, Birkbeckov kolidž, Univerza v Londonu. Njene knjige so prevedene v petnajst različnih jezikov.

Urednik prenosa Klemen Markovčič
Tehnični producent Grega Peterka
Tehnična ekipa David Lap, Miha Juvan
Redaktor na programu Marko Šetinc

Produkcija 3. programa Radia Slovenija - ARS, oktober 2020