"Tudi med letošnjimi nominiranci so bili avtorji, katerih navdušen bralec sem. In že samo znajti se v njihovi družbi mi je bilo v izjemno čast."

Ta konec tedna so v Vroclavu podelili nagrado angélus, najpomembnejše priznanje na področju leposlovja za srednjeevropske avtorje, objavljene na Poljskem. Med štirinajstimi nominiranci jo je prejel Goran Vojnović za roman Jugoslavija, moja dežela.

Nagrada je neposredno povezana s stoletja dolgo tradicijo mesta Wroclaw, kot mesta srečevanj in dialoga. Nagrado podeljujejo letno pisateljem iz srednje Evrope, katerih dela načenjajo najpomembnejše teme tega trenutka, spodbujajo razmislek in širijo poznavanje drugih kultur.

Med drugim so nagrado prejeli Miljenko Jergović, Georgi Gospodinov, Svetlana Aleksijevič, Péter Esterházy in Josef Škvorecký, Drago Jančar pa je bil zanjo nominiran z romanom To noč sem jo videl. Akademski profesor in literarni kritik Piotr Śliwiński je ob nagradi kot univerzalno razsežnost romana omenil "neujemljivost sebe in svoje identitete".

Z režiserjem Aleksandrom Popovskim pripravljata tudi filmsko različico. Po letošnji zavrnitvi scenarija na domačem razpisu upata na več sreče prihodnje leto, ko naj bi bilo na voljo tudi več sredstev za področje filma.

Matej Juh