O presežnih in bivanjskih vprašanjih, ki jih odpira koronakriza, se pogovarjamo z ljubljanskim pomožnim škofom dr. Antonom Jamnikom.

Ljubljanski pomožni škof in profesor na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Anton Jamnik je avtor spremne besede v delu "Kje je Bog v času koronavirusa?" avtorja Johna C. Lennoxa. Gre za po obsegu skromno delo, a njegova vsebina odpira številna presežna in bivanjska vprašanja v času pandemije covida-19. Kje je Bog v času pandemije? Ali nas Bog kaznuje za grehe z boleznijo covid- 19? Zakaj dopušča koronavirusno bolezen? Škof dr. Anton Jamnik odgovarja na omenjena vprašanja skozi prizmo svojih razmišljanj in avtorja Johna C. Lennoxa v knjižici »Kje je Bog v času koronavirusa?«.
Dr. Jamnik na vprašanje: zakaj Bog dopušča koronavirusno bolezen, odgovarja:

Na to vprašanje nimamo odgovora. Tisto, kar je zapisano v zgodovini filozofije in teologije, je samo to, da Bog kot popolna in čista dobrota, ne bi mogel, in bi bil nepoln, če bi ustvaril nekaj slabega… Če si človek zastavlja omenjeno vprašanje, kaže na to, da verjame v dobro. Čim večkrat si zastavi to vprašanje, pomeni, da je prepričan v dobro. Ker je prepričan, da je luč močnejša od teme. Ker je dobro močnejše od zla. Čim bolj smo prepričani v dobro, tem bolj nas moti trpljenje v korona krizi… Globoko sem prepričan, da je v jedru biti vsakega človeka, pa naj bo kristjan, budist, jud, agnostik …, želja po dobrem in lepem. Ker nas zlo moti, pomeni, da sem globoko prepričan v dobro, če me ne bi motilo, če bi mi bilo vseeno, potem je problem v meni; sem brez luči, ki prepoznava, da je nekaj narobe, brez senzorja – ta pa je senzor naše duše, vesti, svobode.

Nataša Lang