Neposredni prenos

Koncert v Komornem studiu: violončelist Nikolaj Sajko in pianist Miha Haas

Iz studia 13 Radia Slovenija

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Enajsti koncert v Komornem studiu bosta izvedla ugledna slovenska umetnika in izkušena komorna glasbenika: violončelist Nikolaj Sajko, član in namestnik solista Simfoničnega orkestra SNG Maribor, in pianist Miha Haas, izredni profesor klavirja in komorne igre na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela pri profesorju Cirilu Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi končal znanstveni magistrski študij na temo artikulacije in fraziranja v orkestrski igri, podiplomsko pa se je v solistični igri dodatno izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu in Univerzi za umetnost v Gradcu. Bil je član mednarodnega Mladinskega orkestra Gustav Mahler pod umetniškim vodstvom Claudia Abbada in član Svetovnega orkestra glasbene mladine. V Simfoničnem orkestru SNG Maribor je namestnik soločelista in poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2012 je programski vodja uveljavljenega cikla koncertov komorne glasbe Carpe artem. Miha Haas je diplomiral iz klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak. Podiplomsko je dve leti študiral pri profesorju Aleksandru Madžarju na Kraljevem glasbenem konservatoriju v Bruslju, kjer je z odliko končal magisterij. Kot solist in član komornih skupin nastopa po številnih evropskih državah, posveča se raznolikemu repertoarju za klavir vse do novih del sodobnih skladateljev, ki jih več tudi prvi izvedel. Poleg izvajanja se posveča raziskovanju akustike klavirja ter klavirja in drugih glasbil, ob tem tudi predava na mednarodnih konferencah in objavlja članke v strokovnih revijah, kot je Piano Journal. 

Glasbenika sta dosegla vrsto nagrad in priznanj na slovenskih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih, posnela sta tudi več zgoščenk, posebej izstopa njuna zgoščenka skladb za violončelo in klavir, na kateri sta posnela dela Edvarda Griega, Bohuslava Martinuja, Rista Savina in Blaža Puciharja.

V živo na programu Ars in na Arsovi spletni strani na Facebooku.

Nikolaj Sajko in Miha Haas bosta na koncertu izvedla Sonato za klavir in violončelo št. 3 v A-duru, op. 69, Ludwiga van Beethovna ter raznolike skladbe iz 20. stoletja. Predstavila bosta Sonatino za violončelo in klavir madžarskega ustvarjalca Zoltana Kodalyja, Pampeano, št. 2 - Rapsodijo za violončelo in klavir, op. 21, argentinskega skladatelja Alberta Ginastere, iz slovenske glasbene zakladnice pa 3. in 4. stavek iz Petih liričnih melodij Lucijana Marije Škerjanca. V neposrednem prenosu koncerta poslušajte tudi pogovor z umetnikoma. Urednica prenosa je Tjaša Krajnc.