Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope.

Festival, ki ga pripravlja založba Beletrina, s poezijo širi misel o svetu, svoje mesto pa ima tudi vino, na tako imenovanih Hudih pokušnjah in Vinskih oltarjih, po novem pa tudi na sobotni okrogli mizi o vinu in umetnosti in na ptujski vinski promenadi.

Umetniški vodja festivala Aleš Šteger pravi, da je festival nastajal ob velikih naporih in se bo končal v rdečih številkah, a ga bodo vseeno izpeljali. Žal ob odsotnosti častnih gostov.

Z obema smo na domovih posneli pogovore in branja, z Johnom Burnsideom v Londonu in Patrizio Cavalli v Rimu, prisotni bodo ostali napovedani pesniki in pesnice.

Festival bo z manjšimi pesniškimi branji in koncerti naseljeval tudi okolico Ptuja, znova pripravljajo otroški program, gledališke dogodke, predstavitve knjižnih novosti in intimnejša, zasebna branja, tokrat zaradi koronavirusa ob omejitvah, pojasnjuje producentka festivala Sabina Tavčar.

Naši dogodki so brezplačni in spričo tega, da moramo omejevati število ljudi, smo se prvič odločili za predprijave na spletni strani Stihoteke, za vse dnevne in polnočne dogodke.

Od preventivnih ukrepov k finančnim učinkom. Organizatorji so ob zmanjšanju sponzorskih in sofinancerskih deležev zbrali 100 tisočakov, manjka jim jih še 40. Ob vseh finančnih izmerah je pomemben tudi naslednji razmislek:

Smrt ni zgolj fizična, je tudi lahko metalna in proti temu se dogodki, naš festival zoperstavljamo.
Aleš Šteger

Irena Kodrič Cizerl