S kakšno aplikacijo bi lahko ohranili svobodo in nadzorovali širjenje okužbe z virusom SARS COV 2?

Število obolelih s COVID19 želijo države po svetu čim hitreje omejiti. Prvi ukrepi so bili ostri in še do letos nepredstavljivi, življenje se je drastično spremenilo. Po skoraj dveh mesecih se zdi, da je virus v Sloveniji pod nadzorom. Kako pa začeti odpravljati omejitve, dokler nimamo učinkovitega cepiva ali zdravila?

Kitajska, kjer je virus izbruhnil, ga nadzoruje z digitalnimi tehnologijami, to počnejo tudi Singapur, Južna Koreja, Hong Kong, o tem razmišlja Evropska unija, znotraj nje tudi Slovenija. Vse pogosteje se omenja mobilno aplikacijo, za zdaj še v isti sapi z njo tudi skrb za zaščito zasebnosti in osebnih podatkov. Kakšna naj bi bila, katere podatke sme zbirati, kdo jih lahko hrani in koliko časa, kdo do njih dostopa, ali jo sploh potrebujemo ali pa lahko virus obvaladamo tudi brez nje? Ali je mobilna aplikacija ustrezno orodje za ponovni zagon življenja s COVID19, ali pa bomo z njo vstopili v leto 1984?

O tem v tokratni oddaji, mikrobiolog in imunolog prof. dr. Alojz Ihan z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Jelena Burnik, vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijski pooblaščenki in Filip Dobranić z Inštituta Danes je nov dan.

Urška Henigman