Aktualno

V prihodnjih dneh kultura z domačega naslonjača

Kulturno dogajanje v prihodnjih dneh

Slovenska tiskovna agencija je takole napovedala kulturno dogajanje v prihodnjih dneh:

V času, ko se je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji javno življenju zaustavilo, Slovenski filmski center podarja na ogled izbor slovenskih filmov, Javna agencija za knjigo pa začenja spletno kampanjo. RTV Slovenija je novim okoliščinam prilagodila program, nekatere institucije vsebine ponujajo preko spleta.

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjajo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni sedem dni. O novostih bodo obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, SFC in na družbenih omrežjih.

Od včeraj sta dostopna kratki igrani film Dobro unovčeno popoldne (2016) in celovečerec Dober dan za delo (2018) režiserja Martina Turka. Prvi je na 63. mednarodnem festivalu kratkega filma Oberhausen prejel nagrado v tekmovalnem programu otroškega in mladinskega filma. Film Dober dan za delo je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za posebne dosežke, svetovno premiero je doživel na predlanskem filmskem festivalu v Sarajevu.

Od četrtka pa bosta brezplačno na voljo kratki film Nenad (2017) scenaristke in režiserke Yuliye Moline in Šum Balkana (2016), dokumentarni film ceste režiserja Borisa Petkoviča. Kaj se zgodi, ko se sodobna improvizirana glasba poveže z balkanskimi uličnimi glasbeniki? Kako to zveni? Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce, so vsebino dokumentarnega filma povzeli v SFC. Poleg Groma v filmu nastopajo še Miroslav Matić, Nevaip Saliu, Dario Krmpotić, Edison Shukriu, Gentian Ymeri, Daniel Marinič, Šaban Karajić in Nermin Frljanović.

Javna agencija za knjigo (Jak) z današnjim dnem začenja spletno kampanjo, ki bo trajala dva tedna; gre za kombinacijo osveščanja o branju ter povabila k obisku spletnih knjigarn, ki omogočajo varno in brezplačno dostavo knjig. Uporabljali bodo že uveljavljeni ključnik #domacebranje ter delili bralne sezname in priporočila, osveščali o pomenu spoštovanja navodil s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje tudi skozi nagovore znanih oseb s področja kulture. Hkrati bodo ljudi napotovali na spletne knjigarne, ki omogočajo dostop do e-knjig in fizičnih knjig.

Kot je za STA še zapisala direktorica Jaka Renata Zamida, Jak kot državna ustanova s kampanjo sporoča dvoje: ostanite doma – ostanite varni in zdravi ter berite knjige. Sporočila, ki jih želijo v tem času izpostaviti, so: branje zmanjšuje negativne posledice stresa, odganja tesnobnost in preganja osamljenost.

H kampanji po njenih besedah pristopajo založniki s svojimi knjižnimi predlogi, ilustratorji, ki dajejo na razpolago vizualne materiale, ki napeljujejo k branju, in številni spletni vplivneži, ki jim bodo pomagali širiti sporočila. K sodelovanju so povabili tudi različne medije – med drugim jim bodo branje s knjižnimi priporočili pomagali spodbujati na portalu MMC RTV SLO.

RTV Slovenija bo, kot so sporočili, tudi v prihodnjih tednih zagotavljala informacije o epidemiji in z njo povezanih vladnih ukrepih, program pa prilagajajo tudi otrokom, ki ostajajo doma.

Tako bo na TV SLO 1 bo med 9. uro in 11.20 poseben program, namenjen otrokom in mladim. Prvo uro bo na sporedu oddaja v živo Izodrom, voditelja bosta Nik Škrlec in Nika Rozman, otrokom pa bo ponujala izobraževanje, informacije in razvedrilo. Po Izodromu bo na sporedu še ura in pol risank in tujih serij za otroke. Otroški program bo potekal tudi med 16. uro in 16.50.

Na TV SLO 2 bo novost glasbena oddaja, ki jo pripravljajo na Valu 202, s koncerti slovenskih glasbenikov. Na Valu jo bo mogoče slišati ob 16.45, na TV SLO 2 pa videli po 22. uri.

Lutkovno gledališča Ljubljana (LGL) bo v naslednjih dneh nekaj svojih najuspešnejših predstav pokazalo preko spleta. Ogledati si je mogoče predstave Vihar v glavi, ki je namenjena najstnikom in njihovim staršem, Ti loviš!, ki bi morali biti na sporedu prav v teh dneh, Štiri črne mravljice ter Romeo & Julija. Najdete jih na spletni strani www.lgl.si ali na družabnih omrežjih, so sporočili in dodali: “Verjamemo, da bomo s tem marsikomu polepšali dan in ga zadržali doma.”

Tudi na Balassijevem inštitutu v Ljubljani zainteresiranih ne bodo pustili brez madžarske kulture, gastronomije in iznajdb. Med drugi so na svoji Facebook strani in spletni strani objavili natečaj Reši Rubikovo kocko!, 23. marca bo mogoče spremljati spletni koncert Lugosija Daniela Alija in prijateljev, še danes pa si je mogoče ogledati dokumentarni film Bela Tarr, nekoč sem bil režiser.

V Gledališču Glej so se prav tako odločili, da omogočijo dostop do umetnosti tudi v teh težkih časih. Na svojih spletnih omrežjih bodo do nadaljnjega ponujali ogled predstav iz Glejevega arhiva. Kot so še zapisali, hkrati tako praznujejo tudi 50-letnico gledališča, ki jo obeležujejo v letošnjem letu. Kot prvo so gledalkam in gledalcem ponudili predstavo Svoboda (2014), v kateri nastopa Branko Jordan, režijo podpisuje Miha Golob.

Seveda pa je najširšemu občinstvu dostopen tudi literarni program Radia  Slovenija, ki ga pripravljajo sodelavci Uredništva za kulturo programa Ars. V tem tednu bomo četrtkov Literarni večer na Prvem programu namenili ustvarjanju pesnika, pisatelja, prevajalca in esejista Josipa Ostija ob njegovi 75-letnici.  V Literarnih nokturnih bomo v četrtek z besedilom Eliasa Canettija zaznamovali svetovni dan pripovedništva, v petek  s prozo Justine Lévy mednarodni dan frankofonije in v petek z izborom pesmi Milana Jesiha svetovni dan poezije. Literarni nokturno na Prvem programu predvajamo ob 23:05, na Tretjem pa ob 23:50. Na Tretjem programu bo nocojšnji Literarni večer iz cikla Arsovo domače branje namenjem Camusevemu Tujcu, v jutrišnji Literarni matineji pa boste lahko slišali odlomke iz iger Milana Jesiha; oddaja sodi v cikel Mesec slovenske drame. Vse oddaje so po predvajanju 7 dni dostopne tudi na spletu.