Glasbeni poudarki

Izpostavljene oddaje o glasbi na Arsu

Glasbeni poudarki današnjega dne

glasbeni-poudarki-980×551
Glasbeni poudarki
foto: Pixabay

Spoštovani poslušalke in poslušalci, zaradi odpovedi kulturnih in s tem tudi glasbenih dogodkov v zaprtih javnih prostorih so tudi za današnji dan odpovedani kulturni dogodki, med njimi so koncerti in predstave, ki bi jih sicer na programu Ars podrobneje napovedali. Program Ars se pridružuje gibanju #ostanimodoma in preprečimo širjenje okužbe s koronavirusom, zato vas prijazno vabimo pred radijske sprejemnike ali na splet, kjer lahko v varnem zavetju svojega doma poslušate glasbene vsebine, ki jih za vas pripravljamo glasbeni uredniki uredništva za resno glasbo Radia Slovenija.

Glasbeno jutranjico do 9. ure je to jutro pripravila Katarina Radaljac, v opernem bloku jutranjice med 9. in 10. uro pa se bo Renato Horvat posvetil literarni predlogi za Verdijevo opero Rigoletto, ki jo je italijanski operni mojster ustvaril po navdihu drame Kralj se zabava Victorja Hugoja na libreto Francesca Marie Piaveja. Ob 10.05 poslušajte četrto oddajo iz cikla Skladatelj tedna, ki ga Dejan Juravić posveča operni glasbi nemškega skladatelja Richarda Straussa. Danes bo predstavil Straussovi operi ”Arabella” in ”Molčeča žena”.

Arsove spominčice ob 12.05 Brigita Rovšek posveča skladbam francoskih skladateljev Gabriéla Fauréja in Francísa Poulenca, ob 14.05 pa bo Klemen Golner v terminu Po belih in črnih tipkah predstavil tretjo iz niza petih oddaj, posvečenih pianistu Arturju Schnablu, ki ga bomo spoznali tudi kot skladatelja. V oddaji Mladi virtuozi ob 16.30 bo Vesna Volk gostila violinistko Jernejo Vidmar, študentko magistrskega študija violine na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki se bo posvetila izvedbi violinske Sonate v A-duru, op.23 Césarja Francka.

V oddaji Banchetto musicale ob 17.30 bo Domen Marinčič predstavil izbor skladb za velike zasedbe Georga Friedricha Händla, Heinricha Ignaza von Bibra, Thomasa Tallisa, Alessandra Striggia in Wolfganga Amadeusa Mozarta. Ob 19.30 bo Tomaž Rauch v oddaji Za en bokal muzike predstavil posnete zvoke ljudskih glasbil od najpreprostejših zvočil do godčevskih zasedb, ki so na Radiu Ljubljana zveneli pred več kot petdesetimi leti. V Komornem studiu ob 20.00 bo Tjaša Krajnc gostila izraelskega mandolinísta Avíja Avitála in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki bosta predstavila skladbe Antonia Vivaldija, Johanna Sebastiana Bacha, Petra Iljiča Čajkovskega, Bele Bartoka in gruzijskega skladatelja Sulkhána Zindzádseja v priredbah za mandolino in orkester. Oddajo Glasba 20. stoletja ob 23.00 pa Marko Šetinc tokrat posveča trem skladbam francoskega skladatelja in dirigenta Pierra Bouleza.