Glasbeni poudarki

Izpostavljene oddaje o glasbi na Arsu

Glasbeni poudarki današnjega dne

glasbeni-poudarki-980×551
Glasbeni poudarki
foto: Pixabay

Spoštovani poslušalke in poslušalci, zaradi odpovedi kulturnih in s tem tudi glasbenih dogodkov v zaprtih javnih prostorih so tudi za današnji dan odpovedane kulturne prireditve, med njimi tudi koncerti. Program Ars se pridružuje gibanju #ostanimodoma in preprečimo širjenje okužbe s koronavirusom, zato vas prijazno vabimo pred radijske sprejemnike ali na splet, kjer lahko v varnem zavetju svojega doma poslušate glasbene vsebine, ki jih za vas pripravljamo glasbeni uredniki uredništva za resno glasbo Radia Slovenija.

Glasbeno jutranjico do 9. ure je to jutro pripravila Anamarija Štukelj Cusma z glasbo francoskega impresionista Clauda Debussyja, njegovih predhodnikov in sodobnikov, od 9. do 10. ure pa prisluhnite jazzovski jutranjici, v kateri bo Hugo Šekoranja predstavil nekaj najnovejših skladb jazzovske produkcije in iz zgodovine jazza. Ob 10.05 poslušajte tretjo oddajo iz cikla Skladatelj tedna, ki ga Dejan Juravić ta teden posveča operni glasbi nemškega skladatelja Richarda Straussa. V tretji oddaji iz Straussovega opernega opusa bo predstavil njegove opere “Žena brez sence”, “Intermezzo” in “Egiptovska Helena”.

Arsove spominčice ob 12.05 je Tjaša Krajnc posvetila skladbam s fagotistom Damirjem Huljevom, članom in solistom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Fagotist Huljev bo izvedel skladbe Carla Marie von Webra, Francísa Poulenca, Primoža Ramovša, Uroša Kreka in Astorja Piazzolle. V oddaji Mojstri samospeva ob 16.30 bo Polona Gantar predstavila izbor samospevov enega vodilnih slovenskih skladateljev 20. stoletja Lucijana Marije Škerjanca. Skladatelj Pavel Mihelčič pa bo oddajo Čas, prostor in glasba ob 18.00 posvetil ”Melodiji in romantiki”, ki je namenila melodijam poseben pomen.

V Arsovem art ateljeju ob 20.00 se bo Primož Trdan posvetil glasbi znamenitih skladateljev 20. stoletja Mortona Feldmana in Corneliusa Cardewa. Poslušali jo boste v izvedbi britanskega pianista Johna Tilburyja, ki je od šestdesetih let 20. stoletja eden najpomembnejših interpretov klavirskih skladb ameriških in eksperimentalnih skladateljev. Ob 22.05 poslušajte v oddaji Glasni novi svet izbor sodobnih kompozicij, zvočnih eksperimentov in improvizirane glasbe, ob 23.05 pa bo Hugo Šekoranja v oddaji Jazz Session predstavil pester izbor skladb od Erika Satieja do Andersa Jormina.