Glasbeni poudarki

Izstopajoče oddaje o glasbi na Arsu

Glasbeni poudarki današnjega dne

glasbeni-poudarki-980×551
Glasbeni poudarki
foto: Pixabay

Spoštovani poslušalke in poslušalci, zaradi znane odpovedi kulturnih in s tem tudi glasbenih dogodkov v zaprtih javnih prostorih so za današnji dan odpovedane kulturne prireditve, med njimi tudi koncerti. Program Ars se pridružuje gibanju #ostanimodoma in preprečimo širjenje okužbe s koronavirusom, zato vas vljudno vabimo pred radijske sprejemnike ali na splet, kjer lahko v varnem zavetju svojega doma poslušate glasbene vsebine, ki jih za vas pripravljamo glasbeni uredniki uredništva za resno glasbo Radia Slovenija.

Po Glasbeni jutranjici, ki jo je to jutro pripravila Tina Ogrin, ob 10.05 poslušajte drugo oddajo iz cikla Skladatelj tedna, ki ga Dejan Juravić ta teden posveča operni glasbi nemškega skladatelja Richarda Straussa. Iz drugega dela Straussovega opernega opusa bo predstavil opere Elektra, Kavalir z rožo in Ariadna na Naksosu. Ob 11.05 bo na sporedu oddaja Slovenski solisti, v kateri gostimo slovenske glasbene poustvarjalce, nato pa ob 12.05 v Arsovih spominčicah poslušajte izbrane skladbe iz arhiva Radia Slovenija, ki jih izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni ansambli in simfonični orkestri.

Hugo Šekoranja bo v oddaji Orkestralni jazz ob 15.00 gostil orkester Roba McConnella in pevca Méla Tórmeja. Ob 16.30 poslušajte oddajo Koncertni dogodki na tujem, v kateri s tujih koncertnih prizorišč ponujamo najnovejše posnetke nekaterih najbolj izstopajočih orkestrov, solistov in dirigentov današnjega časa. Ob 18.20 v oddaji Zborovska glasba poslušajte izbrane koncertne in arhivske posnetke zborovske glasbe iz arhiva Radia Slovenija.

V večernem sporedu bosta Aleksander Golja in Tina Ogrin ob 19.30 predstavila drugo oddajo z glasbo iz muzikala La Cage aux Folles ali Kletka norcev, za katerega je napisal scenarij Harvey Fierstein glasbo in besedila pa Jerry Herman  Muzikal je nastal po istoimenski drami, ki jo je leta 1973 ustvaril Francoz Jean Poiret o dogajanju v gejevskem nočnem klubu v Saint-Tropezu. Ob 22.05 vas Lovrenc Rogelj vabi k poslušanju oddaje Glasba našega časa, v kateri bo predstavil ambientalno zasnovana ploščo Ozvezdja v zamrznjenem času ali Sozvedja v mirovanju sodobnega portugalskega skladatelja Rafaela Torála, za konec dnevnega sporeda na programu Ars pa bo Tina Ogrin v oddaji Slovenski koncert ob 23.00 predstavila skladbe Marijana Gabrijelčiča, Antona Lovrína, Slavka Osterca in Ivana Ščeka.