Neposredni prenos

Nebeško življenje, Modri 6

Glasba Osterca, Berga in Mahlerja v interpretaciji Nike Gorič in Philippa von Steinaeckerja z Orkestrom Slovenske filharmonije.

83853029_10157666837265837_3057681436719972352_o
6. koncert za Modri abonma
foto: Slovenska filharmonija

Orkester Slovenske filharmonije
Philipp von Steinaecker, dirigent
Nika Gorič, sopran

Spored:
Slavko Osterc: Mati
Alban Berg: Sedem zgodnjih pesmi
Gustav Mahler: Simfonija št. 4 v G-duru

Današnji večer se bo začel z zadnjim orkestrskim delom skladatelja, ki je v prvi polovici 20. stoletja pomembno zaznamoval slovensko glasbeno ustvarjalnost. Slavko Osterc je bil kot prinašalec novih umetniških naziranj navdihujoča glasbena osebnost za nove rodove ustvarjalcev, željnih sodobnih estetskih usmeritev in kompozicijskih tehnik. Simfonično pesnitev Mati je napisal le slabo leto pred svojo smrtjo.
Podobno kot prvo delo na sporedu, tudi drugo – Sedem zgodnjih pesmi Albana Berga zaznamuje lirična globina. Berg jih je napisal še po vplivom svojega mentorja Arnolda Schönberga, sprva pa jih je zasnoval kot samospeve in jih je orkestriral šele dvajset let po nastanku. Slišali jih bomo v interpretaciji stalne gostje Orkestra Slovenske filharmonije, sopranistke Nike Gorič, ki bo nastopila tudi v sopranskem solu Simfonije št. 4 Gustava Mahlerja, ki posreduje otroški pogled na nebeško življenje.