Musica sacra

Missa in gallicantu

V poznem srednjem veku so Mašo ob petelinjem petju poznali tudi v salysburški katedrali v Angliji, kjer je potekala po posebnem liturgičnem obredu oz. liturgiji, izoblikovani v mestu Sarum.

Old_Sarum_Model_from_West
Mesto Old Sarum v Angliji
foto: wikipedia

Missa in galicantu ali Maša ob petelinjem petju je prva maša po polnočnici, ki se vrši v zgodnjih jutranjih urah božičnega dne – ko začnejo peti petelini; poteka torej v posebnem ozračju božične zore in izginjajočih barv nočnega somraka. V poznem srednjem veku so jo poznali tudi v salisburyjski katedrali v Angliji, kjer je Missa in galicantu potekala po posebnem liturgičnem obredu oziroma liturgiji, ki se je izoblikovala v mestu Sarum, eni najstarejših in zgodovinsko najpomembnejših naselbin južne Anglije. V železni dobi je mesto z utrdbo združevalo kraljevi grad in katedralo; grad je ostal upravno središče vse do 14. stoletja, škofijski sedež so zaradi vedno večjih nesporazumov med posvetno in cerkveno oblastjo leta 1218 preselili v Salisbury.
Missa in galicantu, kot so jo peli v srednjeveškem Salisburyu, bo zazvenela v izvedbi vokalnega sestava The Tallis Scholars pod vodstvom Petra Phillipsa.