Sinoči je bil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani četrti koncert iz letošnjega cikla oranžnega abonmaja. Poročilo je pripravil Andrej Bedjanič.

Sinoči je bil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani četrti koncert iz letošnjega cikla oranžnega abonmaja.

Na koncertu se je z orkestrom Slovenske Filharmonije predstavil eden izmed najboljših dirigentov na svetu – Hartmut Haenchen. Maestra, ki je z omenjenim orkestrom že večktrat nastopil, pa s Slovenijo povezuje tudi prijateljstvo z našim lani preminulim skladateljem Ivom Petričem. Petrič je Haenchenu posvetil svoj »Dresdenski koncert za godala«, ki smo ga uvodoma slišali. Orkester Slovenske Filharmonije ga je izvedel zelo zavzeto in odločno. Sledil je »Godalni kvartet št.11 v f-molu, op.95« Ludwiga van Beethovna, v orkestraciji Gustava Mahlerja. Skladba je odlično zazvenela, z natanko izdelanimi podrobnostmi, odličnimi menjavami tempov in dinamičnih poudarkov; zavzetost glasbenikov pa je mejila na fanatizem. Dirigent Hartmu Haenchen je okester vseskozi vodil lahkotno, mirno, a nadvse odločno.

Po odmoru pa smo slišali še poslastico večera »Simfonijo št.6 v A-duru« Antona Brucknerja. Vrhunska izvedba tega monumentalnega dela – dobrih petdeset minut je minilo skoraj mimogrede – je navdušila poslušalce v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Zato nikakor ne smete zamuditi prenosa nocojšnjega koncerta za oranžni abonma. Na sporedu bo ob 19.30 na programu ARS Radia Slovenija.

Andrej Bedjanič