Pogovor z nekdanjim opatom stiškega samostana dr. Antonom Nadrahom.

Meniški red cistercijanov se navdihuje v bogatem duhovnem izročilu sv. Benedikta, Roberta iz Molesma, Alberika, Štefana in Bernarda iz Clairvauxa. Njihovo vodilo je: »Moli in delaj«. Pri nas delujejo že skoraj 900 let, in sicer v cistercijanski opatiji v Stični. V oddaji nas bo zanimalo, kaj pomeni menihom molitev? Ali si molitev in delo nasprotujeta ali sta v medsebojnem sozvočju? Kako dojemajo svet, vse živo in neživo, ki nas obdaja? O teh in podobnih vprašanjih se bomo pogovarjali z nekdanjim opatom stiškega samostana dr. Antonom Nadrahom.

Če bi kdo prišel v samostan, da bi se umaknil pred svetom, ker se ga boji, ta ne bi bil dober menih.

Ves svet je usmerjen na Boga Stvarnika, časti Boga s tem, da je, da se ravna po svojih zakonih. K temu je poklican tudi človek, vendar samo človek lahko v tem pogledu odpove, da ne časti Boga, ga celo zavrže ali sramoti, s kletvijo in podobno. Poklicani pa smo vsi, da bi se usmerili k Bogu. Bog je nekako tista točka, ki nas vedno bolj privlači. Ker pa je danes mnogo stvari, ki človeka zamotijo, zato marsikdo ne najde tega s stika z Bogom.

Cerkev smo mi vsi, ki smo krščeni, ne samo papež, škofje in duhovniki – pogosto se to ne razume prav. Na Cerkev je treba gledati sinodalno – kot na celoto.

Iz pogovora z Antonom Nadrahom

Robert Kralj