Liff se začenja in sicer že tridesetič po vrsti. Prvih 18 let ga je vodila Jelka Stergel. Kot je dejala v Arsovem forumu, ki bo na sporedu jutri ob 14.05 na Tretjem, je danes ponosna, da je festival uspel predstaviti najboljše filmske avtorje že na njihovih začetkih ...

"Čutil sem tako globoko spoštovanje do filmskega ustvarjanja, da me je kakršna  koli misel, da bi kaj prispeval k temu, ohromila."

Liff se torej začenja in sicer že tridesetič po vrsti. Uradno se bo Liff začel nocoj ob pol osmih s filmom Tommaso ameriškega avtorja Abela Ferrare, tudi osrednjega gosta festivala. Ob otvoritvenem filmu bodo danes na vrsti še številni zanimivi filmi, kot prvega moramo omeniti nemški film Lara, ki si je v Karlovih Varih prislužil posebno omembo žirije – pravzaprav ni čisto nemški film, saj je scenarij zanj napisal Slovenec Blaž Kutin. Pripoveduje pa zgodbo o naslovni junakinji, neuresničenih umetniških željah in napetem odnosu s sinom, pianistom in skladateljem. Film je režiral nemški režiser Jan-Ole Gerster:

“Ko sem bil študent filmske režije, je bila Larina življenjska zgodba nekaj, o čemer sem se spraševal. Čutil sem tako globoko spoštovanje do filmskega ustvarjanja, da me je kakršna  koli misel, da bi kaj prispeval k temu, ohromila. Skoraj sem se že hotel vsemu odpovedati, ne da bi prej sploh poskusil. Lara je naredila prav to in to se mi zdi zelo žalostno.”

Matej Juh